Sve o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor

6. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.177 Pregleda

U nedjelju 8. studenog održat će se izbori za izbor zastupnika u Hrvatski Sabor. S tim u vezi Gradsko izborno povjerenstvo na čelu s predsjednikom Darkom Župančićem, izdalo je sljedeće priopćenje:

Glasovanje će se u Gradu Samoboru održati na ukupno 72 redovita biračka mjesta i jednom posebnom biračkom mjestu za birače iz drugih izbornih jedinica koji će se na dan izbora zateći u Gradu Samoboru, a na vrijeme su to prijavili Uredu državne uprave.

Biračice i birači se obavještavaju je došlo do promjene lokacije određenih biračkih mjesta u odnosu na prethodne izbore za predsjednika Republike Hrvatske, i to na biračkom mjestu br. 47. Centar – Samobor gdje će biračko mjesto umjesto u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta biti u prostorijama Glazbene škole Ferdo Livadić, Trg matice Hrvatske 3, zatim na biračkom mjestu 52. Gornji Kraj – Hamor, gdje će biračko mjesto umjesto u prostorijama trgovačkog društva Izbor d.o.o. biti u prostorijama trgovačkog društva Dr. Škobić d.o.o., Gornji Kraj 11. U mjesnom odboru Budinjak tri biračka mjesta koja su bila u kućama Zlate Kordić, Milana Delivuka i Marka Pavkovića spojena su u jedno biračko mjesto u prostorijama stare škole u Grabru, Grabar b.b.

Pozivamo biračice i birače u Gradu Samoboru da ukoliko ne znaju na koje biračko mjesto izaći na glasovanje, kao i za bilo koju drugu informaciju vezano za izbore, da se obrate Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Samobora na brojeve telefona 33 78 194 i 33 78 195, odnosno putem e-maila na e-mail izbori@samobor.hr, te će u kratkom vremenu dobiti podatak o biračkom mjestu na koje trebaju izaći na glasovanje, te bilo koju drugu potrebnu informaciju.

Na izborni dan glasovanje traje od 7 do 19 sati. Na biračkom mjestu glasuje se osobno putem glasačkih listića na kojima će se u VII. izbornoj jedinici nalaziti 17. kandidacijskih lista sa po 14 kandidata na svakoj listi.

Glasački listić pravilno se ispunjava tako da se zaokruži redni broj ispred naziva samo jedne kandidacijske liste, a ako se želi jednoj kandidatkinji ili kandidatu s liste za koju se glasovalo dati prednost pred drugim kandidatkinjama i kandidatima na toj listi se zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena samo jedne kandidatkinje-kandidata kojoj, odnosno kojem se daje prednost. To je onda preferirani glas.

Pripadnici nacionalnih manjina imat će mogućnost glasovati za kanidate u XII. izbornoj jedinici gdje će glasački listić pravilno ispuniti ako zaokruže redni broj ispred jedne kandidatkinje ili jednog kandidata za izbor zastupnika nacionalne manjine, odnosno nacionalnih manjina, osim za srpsku nacionalnu manjinu gdje se mogu zaokružiti tri redna broja ispred imena kandidatkinja-kanditata.

Radi utvrđivanja identiteta na biračko mjesto je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, a na biračkom mjestu svojim korektnim ponašanjem biračice i birači mogu pomoći članovima biračkih odbora, da uredno i točno obave svoju važnu dužnost.

Birački odbor omogućit će glasovnje i biračicama i biračima koji zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći nisu u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto radi glasovanja, ako o tome obavijeste Gradsko izborno povjerenstvo najranije tri dana prije održavanja izbora ili birački odbor do 12 sati na dan izbora.

Birač koji na dan održavanja izbora pristupi na biračko mjesto prema adresi svog prebivališta, a nije upisan ni u jedan izvadak iz popisa birača dostavljen na biračko mjesto, može na dan izbora dokazivati pravo na glavovanje na način da od nadležnog ureda državne uprave koji vodi popise birača pribavi plavu potvrdu. Na dan izbora potvrde se mogu ishoditi u uredima državne uprave u Bregani, Galgovu i gradu Samoboru.

Izbor zastupnika u Hrvatski Sabor je izbor osoba u predstavničko tijelo građana Republike Hrvatske. Velika važnost Hrvatskog Sabora, kao nositelja zakonodavne vlasti, zahtijeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasovati, zbog čega Gradsko izborno povjerenstvo Grada Samobora poziva biračice i birače da u nedjelju, 8. studenog, izađu na izbore i na glasovanje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.