Slavni “Tigrovi” slave 25. obljetnicu osnutka!

5. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.863 Pregleda

Važnu obljetnicu 25 godina od osnutka danas slave nekadašnji članovi 1. gardijske brigade “Tigrovi”. Udruga veterana Tigrova organizirala je svečanost kako bi na dostojan način podsjetila na osnivanje Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu Tigrovi, a bez koje ne bi bilo slobodne Hrvatske. Svečanost je počela jutros u vojarni Croatia gdje su kod Spomenika poginulim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi vijence položili i svijeće upalili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, predstavnica Ministarstva branitelja Nevenka Benić, izaslanstvo Oružanih snaga na čelu s generalbojnikom Dragutinom Repincom, bivši zapovjednici 1. mehanizirane bojne gardijske brigade Tigrovi i Udruge veterana koje okupljaju Tigrove, obitelji poginulih i nestalih , predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, predstavnice Stožera Vukovara, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, predstavnici HVIDRE Zagreb i branitelji iz Savske 66, članovi Moto kluba Tigar i 4. gardijske brigade Pauci, prestavnici 148. brigade HV -a, predstavnici gradova Zagreba, Nove Gradiške i Novske, predstavnici Zagrebačke županije, HDZ-a, Domoljubne koalicije i brojni drugi koji su došli odati počast 367 poginulih i 6 nestalih, te svim umrlim “Tigrovima”.

Predstavnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i Udruge Tigar 1990./1991. Rakitje sve su pozvali da čuvamo zajedništvo te da istinu o Domovinskom ratu prenosimo mlađim naraštajima što je naša odgovornost i obveza. Prigodnu molitvu predvodio je vojni kapelan velečasni Vlado Mandura.

Svečanost je potom nastavljena u Rakitju u Spomen domu Tigar. Brojnim Tigrovima, ratnim veteranima, prijateljima te članovima obitelji poginulih i nestalih Tigrova obratili su se predsjednik Udruge Tigar 1990./1991. Rakitje general zbora u mirovini Josip Lucić, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, general u mirovini Tomo Medved, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te izaslanik hrvatske predsjednice Ante Deur. Svi su u svojim govorima istaknuli kako bez Tigrova ne bi bilo slobodne Hrvatske, podsjetili su na njihov ratni put i veliku žrtvu koju su podnijeli za Domovinu te sve pozvali na zajedništvo.

Tigrovi su se za Hrvatsku borili kao tigar zato i nose taj naziv, bili su najbrojnija najelitnija i najopremljenija brigada Hrvatske vojske koja je dala ogroman doprinos u obrani i stvaranju naše Domovine, a podnijeli su i brojne žrtve zato ih nikada ne smijemo zaboraviti.

“Spomen dom u Rakitju bit će dom svih Tigrova s time da će dobiti status javne ustanove. Počeo se graditi prije 10 godina uz pomoć sponzora, prijatelja, a ponajviše Grada Zagreba. Tu će se osnovati ustanova za sveobuhvatnu skrb pripadnika 1. gardijske brigade Tigrova. Kroz brigadu je prošlo više od 11 tisuća pripadnika, a mnogi trebaju pomoć. Objekt ima mogućnost smještaja, pa će služiti onim pripadnicima brigade koji nisu iz Zagreba već ovdje dolaze iz raznih dijelova Hrvatske na liječenje i slično. Spomen soba će se napraviti i ona će biti podsjetnik na sve poginule i nestale Tigrove. Bit će tu i kongresna dvorana, omogućit će se školarcima dolasci, te predavanja o Domovinskom ratu. U sklopu ustanove će se Tigrovima pružati medicinska, psihološka, pravna i ostala pomoć. To će biti dom za sve Tigrove gdje će dobiti odgovore na sva pitanja koja ih muče i to će biti jedinstveni objekt u Hrvatskoj” – rekao nam je predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, umirovljeni general Tomo Medved.

Objekt bi trebao biti u funkciji do Božića rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je od danas počasni član svih Udruga Tigrova, a tom mu je prigodom general Ivan Lučić predao povelju za velik doprinos u djelovanju Tigrova te izgradnji njihovog doma.

Proslava 25. obljetnice osnutka 1. gardijske brigade Tigrovi uz domjenak, kulturno umjetnički i glazbeni program te što je najvažnije druženje ratnih prijatelja još uvijek traje u Rakitju u Spomen domu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.