Silvija Šesto u Svetoj Nedelji

5. studenoga 2015.
Komentari isključeni
934 Pregleda

U povodu mjeseca knjige Ogranak matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je sinoć književnu poslasticu za svetonedeljske osnovnoškolce u svojim prostorima. Ugostio je Silviju Šesto Stipančić, poznatu hrvatsku književnicu i predsjednicu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Ono po čemu je Silvija Šesto poznata široj javnosti dječje su knjige “Debela” i “Bum Tomica”, koje se nalaze na popisu lektire za osnovne škole. Još je značajnije da su ti naslovi, prije ulaska na popis lektire, bili na samom vrhuncu top lista najčitanijih dječjih knjiga. Za svoj je rad dobila mnoga priznanja pa je tako 2001. godine godine roman “Debela” nagrađen književnom nagradom “Ivana Brlić Mažuranić”. Od drugih njezinih djela ističu se: “Omčoglavi”, “Dvadeset igrokaza za sve generacije”, “Tko je ubio pašteticu”, “Patnje mladog Petra”, “Dnevnik prve ljubavi” i “Vanda”.

-Sretna sam što su tako čitana djela ušla u lektiru jer to govori da je omražena lektira dobila vjetar u leđa i da se konačno počelo raditi na tome da djeca zavole čitanje – ističe Silvija Šesto. Njezini lektirni naslovi “Bum Tomica”, “Debela” i “Tko je ubio pašteticu” postavljeni su i na kazališne daske i tu su doživjeli velik uspjeh.

U zgodama i nezgodama Bum Tomice, Onči i Piksija te ostalih književnih likova iz serijala Bum Tomica, uz mnoštvo zanimljivih pitalica i nagradnih igara, uživali su na književnom susretu učenici nižih razreda osnovne škole Sveta Nedelja. Stariji osnovci, učenici sedmih razreda, raspravljali su s književnicom o književnosti, književnoj kritici, slobodi i prolaznosti vremena na moderan, humorističan i “otkačen” Šesto način.

-Bilo je prepredobro. Hvala Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i voditeljici Mladih matičara, Petrunjeli Krajačić, te dječici koja su i dalje najmudriji žitelji Lijepe nam Naše. Poslije puno smijeha i dobrih vibri uvijek zaključim: Bit će bolje. Mora! – zapisala je Silvija Šesto nakon druženja.

Dogovoreno je da će književnica ponovno posjetiti svetonedeljske učenike za Dan planeta Zemlje i predstaviti im svoju knjigu “Zezomljani”. Knjiga govori o ne sasvim običnoj djevojčici Mari u čijim je rukama sudbina nas, Zemljana.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.