Nove metode i novi izazovi našeg poduzetništva

5. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.066 Pregleda

I ove se godine Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, u suradnji s inicijativom Lean Startup Croatia i Gradskom knjižnicom Samobor uključilo u obilježavanje Globalnog poduzetničkog tjedna koji se održava od 16. do 22. studenog. Nakon uspješne organizacije lanjskog predavanja na temu “Lean Startup i izazovi poduzetništva 21. stoljeća” i Prve Lean Startup radionice krajem svibnja ove godine, udruga je pod pokroviteljstvom Grada Samobora pokrenula ciklus od dva nova predavanja od kojih je prvo održano sinoć u gradskoj knjižnici u Samoboru, a drugo slijedi za dva tjedna, u srijedu, 18. studenog, također u Odjelu za odrasle samoborske knjižnice.

Sinoć je pred 15-ak okupljenih predavanje održao mladi hrvatski poduzetnik Željko Švedić, iza kojeg stoji nekoliko uspješnih startup projekata. Njegova tvrtka GemBox software već niz godina uspješno djeluje na globalnom tržištu, a pokrenuo je i startup projekt TestDome.com u čijem je razvoju koristio Lean Startup pristup.

Riječ je o metodi koja se temelji na znanstvenoj hipotezi koju je razvio profesor Steve Blank sa Standforda pomoću koje poduzetnici testiraju i validiraju svoju hiopotezu već u samom startu posla. Radi se zapravo o tome da se kod nekog poduzetničkog poduhvata jedna metodologija može potrošiti u 6, 9 ili 12 mjeseci i pitanje je hoće li to postati poslovno održivo. Lean Startup pomaže da se krene s minimalno održivim proizvodom čime se cjelokupni poduzetnički projekat skraćuje 3 do 6 puta pri čemu se već u mjesec do dva uočava prolazi li ta ideja na tržištu, pogotovo globalnom. Ukoliko ne, strategiju pristupa poslu nije onda teško, a ni skupo promijeniti.

Švedić je s posjetiteljima podijelio dobre i loše strane ovakvog pristupa kao i naučene lekcije, a predavanje mu je bilo bazirano na primjerima iz vlastitog rada.

I nova predavanja, za dva tjedna, na istom će mjestu održati dva zanimljiva mlada poduzetnika, Meksikanac Hermes Aurriga Sirrea i Vedran Vukman, hrvatski poduzetnik sa zanimljivim američko-hrvatskim startup projektom, inače lanjski polaznik DITS-ove radionice.

Hermes Aurriga Sierra je stigao u Hrvatsku prije nekoliko godina i u Zagrebu okupio zajednicu društvenih poduzetnika u zanimljiv projekt pod nazivom Impact Hub – laboratorij društvenih inovacija i poslovni inkubator. Hermes će održati predavanje pod nazivom “Impact Hub – mjesto gdje počinju promjene” i govoriti o iskustvima i izazovima hrvatskog poduzetničkog ekosustava.

Vedran Vukman je mladi hrvatski poduzetnik koji će prezentirati primjenu Lean Startup metodologije na projektu VYOOCAM, ekipe iz Streaming Solutionsa, koji je ove godine osvojio glavnu nagradu na zagrebačkom Idea Knockoutu 2015. Nagrada uključuje put na konferenciju CES 2016. u Las Vegas i mogućnost predstavljanja projekta pred 150 tisuća stručnjaka, ulagača i novinara koji se bave novim tehnologijama.

Oba predavanja, sinoćnje i ovo koje će tek uslijediti, uvertira su u drugu po redu Lean Startup radionicu za poduzetnike i one koje zanima poduzetništvo i poduzetnički projekti. Radionica će se održati u subotu, 21. studenog u Samoboru u vremenu od 8 do 16 sati. Ulaz na sva predavanja je slobodan dok je za sudjelovanje na radionici potrebna predbilježba budući da je broj polaznika ograničen. Dodatne informacije dostupe su na web adresi dits.hr.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.