Sat povijesti na Trokutu

31. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.173 Pregleda

Dvadeset i četiri godine nakon početka oslobađanja hrvatskog teritorija tijekom Domovinskog rata svi osmaši samoborskih škola i samoborski gimnazijalci u pratnji svojih učitelja okupili su se jučer na Trokutu i održali jedinstveni sat povijesti (dan prije i “strukovnjaci” i ETUŠ-ovci). Stiglo ih je 500-tinjak, s 9 autobusa, u 3 turnusa.

tr6 (1024 x 683)

Na početku prigodnog programa svijeće ispred spomen obilježja zapalili su ratni zapovjednik 151. samoborske brigade Hrvatske vojske Adolf Paar i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, a nakon njih i predstavnici svih samoborskih škola. Nakon himne i minute šutnje, molitvu za sve poginule branitelje predvodio je samoborski kapelan Josip Čulig.

8 (1024 x 683)

Predavanje o događajima na Trokutu 29. listopada 1991. godine održao je dr. sc. Jakša Raguž. Posebno je istaknuo vrijednost bitke za Trokut kao važne prekretnice u Domovinskom ratu i početku vojne operacije Orkan 91. S velikim poštovanjem pročitao je imena poginulih samoborskih branitelja: Davora Kelemena, Rajka Turka, Zlatka Šabarića, Krešimira Purića i Vlade Ivčića.

tr3 (1024 x 683)

Nakon predavanja, pripadnik 151. brigade Franjo Horvat, iznio je svoja svjedočanstva i istaknuo svoju odgovornost prema životima suboraca.

tr4 (1024 x 683)

S puno je emocija o ratnom putu svojih poginulih suboraca govorio Miljenko Komes. Za svakoga je spomenuo što je ostavio: obitelj, prijatelje, posao, miran život… Živjeli su život punim plućima, a dolaskom rata sve su ostavili. Za domovinu i našu slobodu žrtvovali su vlastite živote. Emotivna svjedočanstva su svi okupljeni pažljivo slušali, a emocije su dodatno bile pojačane zvucima pjesme Moja domovina.

tr2 (1024 x 683)

Kako bi što zornije predočili zbivanja 1991. godine, svi voditelji školskih skupina – pripadnici 151. brigade – bili su u svojim vojnim odorama. Od polaska s njima je bio i Miro Penić koji ih je vodio do mjesta pogibije naših branitelja. Na svakome je mjestu, uz suze, ispričao i to kako su poginuli. Svjedočio je o svojem sudjelovanju u borbama na Trokutu. Hladni jesenski dani i nepoznat teren bez zaklona, otežavali su borbu – rekao je Penić. Uz njega, na mjestu njihova stradavanja, govorio je i Ivo Bubnić.

tr5 (1024 x 682)

Na posljednjoj točki obilaska Jakša Raguž iznio je dokaze o nehumanom ponašanju neprijateljske vojske prema civilima i vojnicima, ratnim zarobljenicima. Prava zajamčena međunarodnim konvencijama nisu postojala na Trokutu, a nažalost, ni na drugim ratištima. Tijela su pokapana u masovne grobnice, bez osobnih stvari i oznake imena.

9 (1024 x 683)

Ratni zapovjednik Adolf Paar zaključio je sat povijesti ispred spomen obilježja, devet stećaka na kojima su uklesana imena svih poginulih branitelja na Trokutu. Dokaz je to međusobne suradnje gradova, općina i vojnih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Zapadne Slavonije.

Marija Aščić

Sanja Rapljenović

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.