Nove ploče s planom groblja

30. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.137 Pregleda

Grad Samobor i samoborski Komunalac ove su godine uložili znatna sredstva u uređenje gradskih groblja i modernizaciju pogrebnih usluga, kako bi se građanima što više olakšalo u njima najtežim trenucima. U 2015. godini, uz svakodnevnu djelatnost ažuriranja grobnih evidencija i pružanja ostalih usluga korisnicima, uloženo je više od 750 tisuća kuna u razvoj ovih usluga.

Uveden je specijalizirani program za upravljanje grobljima Axiom Memento, koji je u funkciji od 15. srpnja. Program omogućuje korisnicima pretraživanje podataka o pokojniku putem “Tražilice pokojnika” i navigaciju do grobnih mjesta putem mobilnih uređaja. Radi veće posvećenosti strankama u njima najtežim trenucima uređen je pogrebni salon za ugovaranje pogreba, a u ožujku je na svim grobljima postavljen i novi razglas.

Iskrčena je šuma na području groblja Otruševec i pokrenuta izgradnja novih grobnih okvira kao i nasipavanje i uređenje staza oko novoformiranog 12. polja. Uređen je i teren i staze te asfaltiran plato uz mrtvačnicu.

Na grobljima se uoči blagdana Svih svetih postavljaju informativne ploče s planom groblja i osnovnim podacima o groblju. Pano sadrži i QR kod pomoću kojeg posjetitelji mogu pretraživati podatke o pokojnicima putem mobilnih uređaja.

Započeti su i daljnji radovi na hortikulturnom uređenju Gradskog groblja Otruševec i groblja u Svetom Martinu pod Okićem. Planira se daljnje učvršćivanje staza, kao i asfaltiranje pristupa od sjevernog kolnog ulaza do mrtvačnice na Gradskom groblju Otruševec.

Uz ulaganje u informatizaciju i gradnju te opremanje groblja, napravljene su i bitne organizacijske izmjene. Kao najvažnije, mogu se istaknuti formiranje grupe radnika za održavanje javnih površina groblja, kao i uvođenje praćenja podnesenih zahtjeva zbog boljeg pregleda i uvida u njihovo rješavanje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.