Tadija Smičiklas i njegov Žumberak

27. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.706 Pregleda

U dvorani Glazbene škole Jastrebarsko pred velikim brojem posjetitelja u petak je svečano predstavljena knjiga “Tadija Smičiklas i njegov Žumberak”. Knjigu su u povodu velikih proslava obljetnica Tadije Smičiklasa (170 godina od rođenja i 100 godina od smrti) izdali Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Udruga Uskok iz Sošica.
Na početku priredbe uslijedili su mnogi pozdravi nazočnih gostiju i uglednika.

smiciklas 11 (1024 x 768)

Potpredsjednik Matice hrvatske iz Zagreba Stjepan Sučić potom je govorio o veličini Tadije Smičiklasa i značenju njegovog svekolikog djelovanja u hrvatskoj znanosti i kulturi te o ulozi Matice u hrvatskoj sadašnjici. O prošlosti i sadašnjosti Žumberka te posebno o značajnoj ulozi uskoka u hrvatskoj povijesti govorili su gosti iz Samobora, sadašnji i bivši predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Marko Vukasović Janko Jelenić i Tomo Gvozdanović.

smiciklas 13 (1024 x 768)

Milan Stipić, župnik župe Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom, osvrnuo se na život Žumberčana u Jaski i ulogu grkokatolika u životu Katoličke crkve.

Mile Vranešić, župnik u Stojdragi i Grabru, istinska žumberačka legenda, govorio je o perspektivama i mogućnostima koje pred Žumberkom stoje u skoroj budućnosti, a Nino Škrabe, dokazani prijatelj i štovatelj Žumberka, o poznatim i nepoznatim Žumberčanima koji su svojim djelima neprocjenjivo obogatili život Jaske, jaskanskog kraja i Lijepe Naše.

smiciklas 6 (1024 x 768)

Kroz program je umješno vodila Alenka Crljenica, koja je pročitala i odabrane stihove omiljenih žumberačkih pjesnika Jovana Hranilovića i Marka Vukasovića.

smiciklas 23 (1024 x 768)

Predstavljanju knjige “Tadija Smičiklas i njegov Žumberak” prisustvovali su mnogi Žumberčani i prijatelji Žumberka, među njima i predstavnik Društva Žumberčana Tadija Smičiklas u Zagrebu Milan Radić-Iltić, predsjednik Ekološkog društva Žumberak Josip Šintić, župnik iz Sošica Marjan Jeftimov, “duh pokretač” mnogih žumberačkih akcija i agilni predsjednik Uskoka Milan Mićo Radić, predstavnici Žumberačkih vila i mnogi drugi.

Predstavljanje je završeno pjevanjem omiljene “Pjesme Žumberku” (Haj, haj, haj, divan je Žumberak kraj) pjesnika Marka Radelje i skladatelja Dragutina Krčelića, koju je uz harmoniku Davora Crljenice s radošću i zanosom zapjevala cijela dvorana.

Milan Radić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.