“Šumska priča” – moderna samoborska bajka

24. listopada 2015.
Komentari isključeni
2.869 Pregleda

Prva knjiga za djecu naše sugrađanke Sanje Jurlin pod nazivom “Šumska priča” predstavljena je sinoć u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. -”Šumska priča” povezuje povijest, zemljopis i ljude i svojevrsni je homage svim djetinjstvima i dar gradu u kojemu živim – rekla je na predstavljanju Sanja Jurlin – objasnivši da su sva imena u knjizi, imena njezinih prijateljica i prijatelja kojima je darovala knjigu dok ona još nije bila ugledala svjetlo dana.

4 (1024 x 768)

Inspiraciju za pisanje, a voli pisati, dobila je dok je njezina kći pisala svoj diplomski rad o starom samoborskom gradu, pa su je zainteresirala priče o toj utvrdi i mitologijska bića koja se u njima spominju. -Dijete sam mora i volim široko, plavo i duboko, a došavši u Samobor otkrila sam koliko je lijepo i zeleno te ga zavoljela – rekla je još Sanja Jurlin izrazivši zahvalnost svima s kojima je surađivala i onima koji su došli u Knjižnici.

7 (1024 x 768)

O knjizi je govorio potpredsjednik Matice hrvatske u Samoboru Zoran Perović naglasivši kako mu se čini da je dječja knjiga kod nas podcijenjena, a svi svoja prva životna iskustva – rekao je – nekako stječemo baš preko knjiga za djecu. -Hrvatska dječja knjiga – istaknuo je kao zanimljivost Perović – vezana je uz Samobor jer je još Juraj Dijanić potkraj 18. stoljeća napisao “Horvatske dece prijatel”, knjigu koja je svoju objavu čekala punih 198 godina, a u suradnji sa slavistom i filologom Alojzom Jembrihom izašla je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Samoboru 1994. godine.

5 (1024 x 768)

Za “Šumsku priuču” Perović je rekao da je doživljava kao modernu bajku, s konotacijama na “Malog princa”, koja nas uvodi u zanimljiv život jedne samoborske obitelji i uvjerljivo tjera da povjerujemo da sva mitologijska bića iz priče i postoje.

3 (1024 x 768)

Ulomke iz priče čitali su učiteljica Marija Mapilele i mali čitači: Hana i Borna Banjanin te Sara Mapilele. Glazbeno je predstavljanje “Šumske priče” obogatio Filip Borelli. Ilustratorski dio također je djelo samoborskih ruku, akademskog slikara i grafičara Mirana Šabića.

6 (1024 x 768)

“Šumska priča” je prva, ali nije i posljednja knjiga Sanje Jurlin, jer su i ravnateljica Knjižnice Mirjana Dimnjaković i sama autorica, najavile nova izdanja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.