Intimni svijet ratnih strahota između pomirbe i oprosta

23. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.141 Pregleda

Na književni susret s višestruko nagrađivanom književnicom i prevoditeljicom Ivanom Šojat Kuči i urednikom Seidom Serdarevićem sinoć se u Gradskoj knjižnici odazvao popriličan broj Samoboraca. Ivana Šojat Kuči je pred njima predstavila svoj zadnji roman Jom Kipur (na hebrejskom Dan pomirbe-oprosta i jedan od najzanačjnijih blagdana židovskog kalendara). Riječ je o potresnoj priči s pogledom na branitelje iz jedne druge perspektive. Ivana je i sama bila dragovoljac Domovinskog rata u svom Osijeku, pa ovom knjigom odašilje humanu poruku o pomirenju, o sveprisutnim podjelama koje je donio Domovinski rat te mogućnosti oprosta između žrtve i agresora. O tome piše s puno snage nabijene, reklo bi se nekim racionalnim emocijama i bez patetike. Ona u knjizi progovara kao muško, kao branitelj Josip Matijević s dijagnozom PTSP-a, koji u monologu svojih promišljanja i dijalogu sa svojim psihijatrom Grgurom Romićem otkriva svoj intimni svijet proživljenih ratnih strahota.

2 (1024 x 768)

Predstavljajući roman Jom Kipur u izdanju Frakture, uz svog urednika Seida Serdarevića, Ivana Šojat Kuči osvrnula se i na dosadašnje reakcije na njega, pa i na stvarnog branitelja istog imena i prezimena kakvo nosi i junak njezine priče. Seid Serdarević je za Ivanu rekao da se već dokazala kao vrsna spisateljica, što potvrđuju i nagrade koje je dobila, te naglasio da i uspješno prevodi, majka je troje djece, i ima svoju vjernu čitateljsku publiku.

3 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.