Braniteljska predstava o Vukovaru i obrani Domovine

23. listopada 2015.
Komentari isključeni
2.200 Pregleda

Braniteljska glazbeno-scenska predstava “Bitka za Vukovar – kako smo obranili Grad i Hrvatsku” autora Damira Plavšića i Damira Markuša biti će odigrana u subotu 24. listopada u Gradskom kazalištu Komedija (Kaptol 9), s početkom u 19 sati, uz slobodan ulaz, a predstavljena je na konferenciji za novinare u četvrtak u prostoru Doma specijalne policije.

“S namjerom da gledateljima ponudimo nešto više od klasične promocije knjiga, osmislili smo i napravili nešto drugačije. Naime, u našoj predstavi na gledatelja djeluju: svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, detonacije granata, prelijetanja zrakoplova, urlika i laveža pasa. Na njega djeluju mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvukovima i svjetlosnim efektima, a istovremeno prate video sadržaj koji se projicira na video zidu”, otkrio nam je detalje same predstave Damir Plavšić.

Istovremeno se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacuju pomno odabrane pjesme koje izvodi folklorni sastav te tako narušava strukturu sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i Domoljublje.

U predstavi sudjeluju djeca i odrasli članovi KUD-a “Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca, a dijelove iz knjiga čitaju glumci: Goran Malus, Šiško Horvat Majcan i Lucija Dujmović.

U sklopu predstave bit će promovirane dvije nove knjige: “58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira Markuša i Ne plači, moj dobri Anđele, autora Damira Plavšića, te će biti postavljena izložba ratnih fotografija nastalih na prvoj liniji obrane grada Vukovara (Sajmište).

Navedene knjige imaju iznimnu dokumentarističku vrijednost i donose nam vrijedne informacije koje se sada prvi puta otkrivaju javnosti. Knjige opisuju obranu najkrvavijeg dijela vukovarskog ratišta – Sajmište, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, predaju Borova naselja i način preživljavanja u srpskim koncentracijskim logorima: Stajićevo kod Zrenjanina, Niš i Sremska Mitrovica. U knjigama se nalaze i izvorne ratne fotografije s prve crte obrane naselja Sajmište. Motiv za pisanje autorima bio je sjećanja na ratne događaje u borbi za Vukovar i obranu Domovine sačuvati od zaborava, osobito za mlađe naraštaje rođene nakon ratnih godina.

Damir Markuš, autor je knjige “58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca u kojoj opisuje grupu od 58 Dragovoljaca HOS-a koji su samoinicijativno i dragovoljno došli braniti grad Vukovar. Odmah po dolasku zapovjednik obrane Vukovara raspoređuje ih na najkrvaviji i najteži dio vukovarskog ratišta – Sajmište. HOS-ovci su nadljudskim naporima branili navedenu liniju te jedan za drugim ginuli, jer za njih nije postojala riječ – povlačenje. Kada je postalo jasno da se Vukovar više ne može obraniti, a neprijateljske snage prodirale su prema centru grada, preživjeli HOS-ovci odlaze u proboj gdje se nastavlja njihova kalvarija jer nailaze na neprijateljske zasjede i minska polja… Predgovor knjizi napisali su prof. dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata i povjesničar Tomislav Šulj.

Knjiga Damira Plavšića “Ne plači, moj dobri Anđele“ kroz deset kratkih priča opisuje ratne akcije na zapadnom dijelu Sajmišta, uništenje prvog tenka u gradu Vukovaru, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, ratne akcije u Borovu naselju, predaju Borova naselja (20. studenoga) te preživljavanje i mučenja u srpskim koncentracijskim logorima. Knjiga je napisana u specifičnom književnom stilu poezije u prozi, a predgovore knjizi napisali su fra. Ante Perković, vukovarski fratar koji je također prošao pakao Vukovara i zatočeništvo u srpskom logoru Sremska Mitrovica te don Damir Stojić, studentski kapelan i svećenik u crkvi Sveta Mati Slobode.

Braniteljska glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar – kako smo obranili Grad i Hrvatsku” autora Damira Markuša i Damira Plavšića nakon Zagreba odigrat će se 4. studenoga u Kutini, 6. studenoga u Sinju, 7. studenog u Imotskom, 8. studenoga u Omišu, 11. studenog u Splitu, te nakon toga u gradovima lijepe naše Slavonije.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.