Hrvoje Marušić predsjednik ZPO-HDZ prilikom uvodnog izlaganja

Veliko zanimanje poduzetnika za gospodarski program HDZ-a

20. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.324 Pregleda

U organizaciji Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, jučer je u Svetom Martinu na Muri održan skup gospodarstvenika pod nazivom „Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje“, na kojem je predstavljen gospodarski program HDZ-a.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Hrvoja Marušića, u panel-diskusiji su sudjelovali eurozastupnica (i stručnjakinja za EU fondove) Ivana Maletić, predsjednik HDZ-ova Odbora za gospodarstvo (i potpredsjednik ZPO-a) dr. sc. Marko Kolaković, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, saborski zastupnik (i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a) Domagoj Ivan Milošević,  te predsjednik HDZ-ova Odbora za energetiku i rudarstvo Darko Horvat.

milosevic i kolakovic (757 x 355)

Domagoj Ivan Milošević je istaknuo da vrlo važno mjesto u gospodarskom programu pripada odgovornom i učinkovitom gospodarenju javnim poduzećima i državnom imovinom.

“U HDZ-u se razmatra austrijski model upravljanja tvrtkama i imovinom u vlasništvu države. Postoje tri vrste takvih poduzeća – javne tvrtke od posebnog interesa za državu koje se nikada neće privatizirati kao što su javne tvrtke u energetskom sektoru, tvrtke u kojima država nema vlasničkih interesa, dok je u trećoj skupini manji broj tvrtki gdje je moguće da država zadrži vlasnički udio” , kazao je Milošević.

panelisti (757 x 355)

Doc. dr. sc. Tomislav Ćorić izlagao je o poreznoj politici i financijskim aspektima gospodarskog programa napomenuvši posebno:

“Temeljne odrednice programa su zapošljavanje, pravna stabilnost i gospodarski rast. Kad primjenom tih mjera ojača porezna baza i ona postane dovoljno široka, ići će se u smanjenje stope PDV-a sa 25 na 23 posto”.

Dr. sc. Marko Kolaković naglasio je da je nužno promijeniti negativnu poduzetničku klimu u Hrvatskoj i provoditi ujednačeni razvoj svih županija, rekavši:

“Intenzivno se razmatra ideja oslobađanja poreza na dobit svakog poduzetnika koji jamči zapošljavanje 10 novih djelatnika. Takvim mjerama motivirali bi se mladi poduzetnici da ostaju u domovini, a mnoge koji su napustili domovinu motiviralo bi se da se vrate”.

Eurozastupnica Ivana Maletić je, također, naglasila da se mora mijenjati odnos države prema poduzetnicima – koji nisu teret, nego temelj gospodarskog razvoja države. Posebno je istaknula:

“HDZ će smanjiti minimalni iznos udjela vlastitih sredstava u natječajima za potpore EU kako bi se na njih mogli javiti i mali poduzetnici s investicijama u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna, što sada nije slučaj”.

Darko Horvat istaknuo je da je energetski sektor područje u kojem država mora provesti nekoliko strateških investicija čija će realizacija sigurno doprinijeti rastu BDP-a.

“Država će ulagati u nova nalazišta prirodnog  plina i nafte, te u obnovljive izvore energije, posebice tzv. jeftine izvore kao što su energija vode i sunca“, zaključio je Horvat.

popijac (757 x 356)

Brojni poduzetnici i obrtnici iz raznih dijelova Hrvatske rapravljali su o problemima u hrvatskom gospodarstvu, a između ostalog usuglasili su se da je važno reformirati obrazovni sustav – jer škole ne obrazuju učenike po mjeri i za potrebe gospodarstva. Istaknuta je i potreba stvaranja uvjeta za razvoj informatičkog sektora te je rečeno i kako je sustav javne nabave goruće pitanje svih domaćih  proizvođača.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.