Održan još jedan Dan jabuka u školi u Noršić selu

20. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.464 Pregleda

Četvrtu godinu za redom Područna škola u Noršić Selu danas je obilježila Dan jabuka. Pod vodstvom svojih učiteljica, od jutra pa do podne, pripremali su zanimljiva i ukusna jela od jabuka i na taj način prezentirali rad Učeničke zadruge Plemka. U Danu jabuka sudjelovalo je 12 učenika područne škole i 11 učenika matične škole Milana Langa u Bregani, a podijeljeni su bili u timove.

Učiteljica Valentina Martinček sa Zelenim timom pripremila je juhu od jabuka, tortu naopačke i tufahije. Učiteljica Kornelija Turić Dorotić sa svojim Žutim timom pripremila je savijaču s vrhnjem, okruglice s jabukama i ružice od jabuka. Irena Matijaščić bila je na čelu Plavog tima koji je pripremio brzu pitu, jabuke u šlafruku i tart s jabukama.
Učiteljica Željka Skendrović s Crvenim timom pripremila je palačinke s jabukama , jesenski nabujak i kuglice s jabukama, a bijeli tim na čelu s učiteljicom Marijom Aščić pripremio je kiflice s jabukama, tortu od jabuka Kanada i savijaču od jabuka u umaku od vanilije.

Sva jela djeca su pripremila od domaćih starih sorti jabuka koje se uzgajaju u školskom voćnjaku, koji je zasađen 1996. godine, zaslugom Milana Librića.

Učenici su se potrudili i pokazali da se od jabuka mogu napraviti raznolika i ukusna jela, a osim toga pripremili su i svečanu priredbu , nakon koje je uslijedila degustacija, a svi gosti mogli su razgledati i kupiti proizvode Učeničke zadruge Plemka. Tako su se na njihovom štandu našli: sirup od lavande, sapun i krema krema od lavande, krema od maslačka, marmelada od jabka s lavandom i pečeni voćni čaj od jabuka s narančom i cimetom.

“Svi učenici područne škole su aktivni u zadruzi, a petina učenika iz matične škole također je uključena u različite sekcije Zadruge. Djeca su jako zainteresirana za rad u Zadruzi kao i za projekt Dan jabuka. Druže se, vole ići na sajmove i vrlo su ponosni na sve što nauče i naprave u školi” – kaže idejna začetnica ovog projekta i voditeljica sekcije ljekovitog i začinskog bilja u Zadruzi, učiteljica Marija Aščić.

Iduće godine Područna škola u Noršić Selu slavit će jubilarne pete Dane jabuka pa će tom prigodom izdati i brošuru s receptima kako bi širem građanstvu predstavili što sve rade od domaćih jabuka.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.