Goran Pauk - predsjednik Hrvatske zajednice županija

Hrvatska zajednica županija traži efikasniji sustav obrane od poplava

20. listopada 2015.
Komentari isključeni
824 Pregleda

Hrvatska zajednica županija već nekoliko mjeseci upozorava Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede na ekstremne hidrološke prilike koje rezultiraju velikim vodnim valovima i prelijevanjem poplavnih voda preko nasipa. Od ožujka ove godine hrvatski župani traže hitan radni sastanak s predstavnicima navedenih institucija kako bi se žurno intenzivirale aktivnosti na unapređenju obrane od poplava u Republici Hrvatskoj.

„U većini županija bilježe se veće ili manje štete zbog ekstremnih vodostaja koji prijete rušenjem postojećih nasipa i poplavljivanjem infrastrukturnih i gospodarskih objekata. Županijske službe pomažu koliko mogu jer sad nemamo vremena za strategiju nego moramo djelovati. Upozoravali smo na ovo kada je bilo vrijeme i danas inzistiramo da odgovorni za ovakve štete što prije ponude dugoročno rješenje koje će biti efikasno i usklađeno s potrebama na terenu. Modernizacija sustava mora početi istog trena inače ćemo ovakve i još gore scenarije imati svakih pola godine, a ljudima nitko neće moći nadoknaditi uništenu imovinu , rekao je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan.

Sukladno Zakonu o vodama i Državnom planu obrane od poplava, Hrvatske vode upravljaju obranom od poplava i provode mjere obrane od poplava, koje uključuju mjere planiranja, uređenja voda, preventivnih pripremnih radnji , kao i provedbe neposrednih mjera redovne i izvanredne obrane od poplava. Nakon katastrofalnih poplava u Županjskoj Posavini, Hrvatska zajednica županija ponudila je i svoje resurse kako bi zajedničkim snagama što prije krenuli u unapređenje sustava obrane od poplava. Uslijed nedavnih obilnih oborina i rasta vodostaja Save i Kupe, većina županija odmah je aktivirala svoje Stožere zaštite i spašavanja koji se već godinama nose s problemima na terenu. U konačnici je poznato da su štete od poplava uvijek veće od ulaganja koja su potrebna za poboljšanje sustava obrane od poplava i sprečavanje njihovih posljedica.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.