Mirko Kleščić – čovjek ispred svog vremena

19. listopada 2015.
Komentari isključeni
2.190 Pregleda

Kao vrijednu dopunu ovogodišnjoj proslavi Dana grada Samobora, samoborski su muzealci priredili izložbu u spomen, čast i slavu 150. godišnjice rođenja samoborskog ljekarnika, gradonačelnika, jednog od osnivača Hydropatičkog zavoda u Samoboru, vatrogasnog zapovjednika, kulturnog uzdizatelja Samobora i svestranog sportaša svog vremena, Mirka Kleščića, otvorenu jučer u prizemlju Samoborskog muzeja. Na izložbi, nastaloj zahvljujući muzejskom arhivu i Sonji Kleščić, koja je ustupila Muzeju materijale za izložbu i prigodnu publikaciju, mogu se vidjeti fotografije i dokumenti o Samoboru iz Kleščićeva vremena te pročitati niz zanimljivih detalja o ovom osebujnom čovjeku.

9 (1024 x 768)

6 (1024 x 768)

Ljekarna Mirka Kleščića i dalje postoji na Trgu kralja Tomislava, s inventarom iz vremena života ovog samoborskog vizionara o kojemu su na otvorenju govorili ravnatelj Muzeja Miroslav Milonjić, više kustosice i autorice izložbe Gordana Remussini i Zrinka Kušer, počasna predsjednica Matice hrvatske u nasem gradu i osobna poznanica Kleščićeve obitelji Ranka Novosel, najmlađa članica današnje obitelji Iva Kleščić, te gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat koji je izložbu i otvorio.

5 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

Kao gradonačelnik u 3 mandata – rekla je Gordana Remussini – zalagao se za investicijski razvoj grada i njegovu elektrifikaciju pri čemu baš nije nailazio na razumijevanje tadašnjih gradskih vijećnika. Uzori u tome bili su mu prethodnici Ferdo Livadić i Ljudevit Šmidhen. Mirko Kleščić – dalo se zaključiti iz svega iznesenog – zračio je neiscrpnom energijom, a krasila su ga i visoka moralna načela. U svakom pogledu, a posebno u ljekarničkom, bio je čovjek ispred svog vremena.

3 (1024 x 768)

7 (1024 x 768)

Svojim javnim djelovanjem Mirko Kleščić bio je kao predsjednik vezan uz Hrvatsko pjevačko drustvo Jeka, čiji su današnji članovi svojim nastupom pred prepunim Muzejom, počastili proslavu ove godišnjice.

8 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.