“Mladi obrtnici – novi poduzetnici”

16. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.568 Pregleda

U Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru poslijepodne je održan susret pod nazivom “Mladi obrtnici – novi poduzetnici”. Susret je bio promocija novih trendova u obrtništvu i poduzetništvu prema učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola kroz prezentaciju primjera dobre prakse, interakciju učenika s postojećim obrtnicima i poduzetnicima te stručna predavanja o novim tehnologijama u obrtništvu.

3 (1024 x 768)

Susret su otvorili predsjednik i tajnik samoborskog obrtničkog udruženja, Marijan Karlović i Nikica Matan. Udruženje obrtnika Samobor je, naime, uspješno apliciralo na EU natječaj “Obrazovanje za poduzetništvo i obrt” te zajedno sa svojim partnerima u projektu, Gradom Samobor, Društvom pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora te Udrugom Pozitiva Samobor, provodi pripremne radnje i aktivnosti na odobrenom EU projektu “Mladi obrtnici – novi poduzetnici”.

4 (1024 x 768)

Grad Samobor je inače poznat u Hrvatskoj kao grad s bogatom tradicijom obrtništva i poduzetništva, ali je zbog gospodarske krize i na području Samobora u proteklih 5 godina zatvoreno više od 500 obrta. Jedan od uzroka ovog problema – uvidjeli su u Udruženju – nedovoljna je promocija obrtništva i poduzetništva i cjeloživotnog učenja kod mladih. Poseban problem je nizak postotak učenika strukovnih škola koji nastavljaju svoje obrazovanje nakon završenog formalnog obrazovanja, a on iznosi samo 5,9 posto što ih posebno stavlja u nepovoljan položaj na tržištu rada.

8 (1024 x 768)

Glavni cilj ovog EU projekta je probuditi zainteresiranost mladih za obrtnička zanimanja i općenito za poduzetništvo odnosno promicati poduzetničku kulturu kod mladih što je od neizmjerne važnosti za nastavak poduzetničke tradicije kojom se Samobor ponosi. Specifični ciljevi projekta su također razvijanje inovativnih ideja kod mladih i organizacija 2 manifestacije kojima će se promovirati obrtništvo i poduzetništvo kod mladih.

5 (1024 x 768)

Svemu tome trebao je poslužiti i ovaj skup na kojem su sudjelovali i predstavnici nekih tvrtke s ovog područja koje su uključene u europske projekte poput Rimac automobila, Telegre i Samobor lima.

7 (1024 x 768)

6 (1024 x 768)

Uime Zagrebačke županije obrtnike, poduzetnike i učenike pozdravio je Josip Kraljičković, uime Grada Samobora Hrvoje Frankić, a uime Hrvatske, županijske i gradske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić.

Susret mladih obrtnika i poduzetnika završio je Smotrom gradskih zajedničara tehničke kulture.

9 (1024 x 768)

Na smotri su se predstavile neke od redovitih članica Zajednice, a to su: Društvo inžinjera i tehničara grada Samobora, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike, Filmska autorska grupa EnthusiaPlanck, Radio klub Samobor, Radio klub Tule i Vužić, Speleološki klub Samobor, Udruga SMB Wireless, Udruga starodobnih vozila i tehnike Samobor i Zrakoplovni klub Parafreek.

10 (1024 x 768)

Pridružene članice Zajednice su: Aero klub Samobor, Brdsko biciklistički klub Krpelj, Odred izviđača Samobor i Udruga ljubitelja fantastike i stolnih strateških igara Topor.

11 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.