“Misterij svjetlosti”

16. listopada 2015.
Komentari isključeni
936 Pregleda

“Misterij svjetlosti” bio je naziv predavanja našeg sugrađanina, akademika, dr. Vladimira Paara, priređenog u povodu početka Mjeseca hrvatske knjige, a održanog sinoć u Gradskoj knjižnici. Središnja tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige vezana je. Naime, uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Zato je akademik Paar napisao uvodnu riječ u programskoj knjižici koja prati Mjesec knjige i bio prvi predavač na tom obilježavanju za ovu, 2015. godinu.

2 (1024 x 768)

U prepunoj Gradskoj knjižnici akademika je ponovno imao živo i vrlo zanimljivo i razumljivo izlaganje otkrivši i neke velike tajne prirode vezane uz svjetlost. Riječ je o tajnama s kojima se ne suočavaju samo laici, već i fizičari starog i novog doba, od Einsteina do Vladimira Paara i njegovih suvremenika. Kao i na jednom svom nedavnom predavanju u Samoboru, Vladimir Paar je izrazio uvjerenje da nikad nećemo saznati kakvi su to zakoni vrijedili prije i u trenutku “velikog praska”, jer, rekao je, nema eksperimenata kojima bismo ih mogli dokazati, za razliku od zakone kvantne fizike i teorije relativnosti koje možemo spoznati i znanstveno potvrditi.

4 (1024 x 768)

Potom je govorio o svjetlosti koja je nastala tek nekoliko zanemarivih djelića sekundi nakon “velikog praska” u formi elektromagnetskog zračenja, i to prvo ona nevidljiva kao što su gama, rendgenske, ultraljubičaste i infracrvene zrake, a potom i ona nama vidljiva.

3 (1024 x 768)

Svjetlost je doista misterij – ustvrdio je akademik Paar, a potaknut pitanjima iz publike podsjetio je da su uz svjetlost, najveći misteriji za koje znamo su ljudski mozak i genom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.