100 godina nakon Milana Langa

16. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.301 Pregleda

Naš je grad jučer bio domaćin znanstveno-stručnom skupu Samobor – stotinu godina nakon Milana Langa, održanom u Galeriji Prica u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Samoboru i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Uvodnu riječ nazočnima uputili su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, prof., uime Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Jakša Primorac te predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Samoboru i prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić.

simpozij3 (1024 x 1125)

Znanstveno-stručni skup organiziran je u povodu obilježavanja stote godišnjice od tiskanja knjige Milana Langa “Samobor – narodni život i običaji”, jednoj od najvrednijih etnoloških monografija koja obrađuje relativno malu urbanu sredinu kao što je Samobor, početkom 20. stoljeća i to etnografske i folklorističke vrijednosti koje nude građu za dubinske komparativne analize unutar suvremenih društveno-humanističkih istraživanja kulture i društva općenito.
Istraživanje Samobora, po uzoru na Milana Langa, prvi je u nizu planiranih projekata istraživanja manjih urbanih zajednica Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Tako je i rektor HKS-a, Željko Tanjić, istaknuo kako je Sveučilištu potrebna interakcija zajednice s kojom živi i u kojoj djeluje te napomenuo kako se današnjim znanstveno-stručnim skupom upravo to i dogodilo – povezivanje sveučilišta i zajednice u interakciji davanja i primanja.

simpozij2 (1024 x 585)

Na znanstveno-stručnom skupu u Samoboru znanstvenici i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta obrađivali su teme iz sljedećih područja: O stanovnicima Samobora, Iz Samoborske povijesti, Odnos prema obitelji i radu u Samoboru, Kultura i stvaralaštvo, Tragovima mitskih bića Langovog Samobora.

Skup su otvorili bubnjari Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, pod vodstvom Marina Rimca, člana Glazbenog odjela Ogranka Matice hrvatske Samobor, koji je također predstavio stare puhačke instrumente samoborskog kraja.
Skup je planiran i održan i kao dio samoborskog znanstveno-kulturnog događanja uoči proslave Dana grada Samobora.

Lada Lokmer

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.