Reakcija HURIN-a na jučerašnje “Otvoreno” HRT-a

15. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.316 Pregleda

Povodom jučerašnje emisije “Otvoreno” u programu HRT-a na temu “Javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a povodom prijedloga otvaranja 9. radijskog kanala”, u kojoj su sudjelovali ravnatelj HRT-a Goran Radman, predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić, članica Programskog vijeća HRT-a  Neda Ritz, i predsjednik HURIN-a  ( Hrvatska udruga radija i novina ) Marijan Beljan stigla nam je reakcija HURIN-ove regije Dalmacija, koju potpisuje njezin predsjednik Mišo Bijelić, a koju prenosimo u cijelosti:

“U jučerašnjoj emisiji na temu javne rasprave oko otvaranja novog 9. kanala Radio Sjever na području Slavonije, te novog radijskog programa u Šibeniku prisiljeni smo se očitovati povodom neistinitih argumenata otvaranja novih programa, kao i nelojalne konkurencije na tržištu postojećih radio postaja, a izrečenih od ravnatelja HRT- a.

Glavni razlog koji navodi za pokretanje novih radijskih programa je nekvalitetno pokrivanje navedenih područja s pojedinim sadržajima od strane postojećih lokalnih radio postaja. Argument tome navodi istraživanje koje su proveli kod slušatelja razlogom nedostatka programskih sadržaja. Na sastanku na kojem smo bili i mi kao predsjednici HURIN-a svojih regija, desetak dana prije jučerašnje emisije Otvoreno zatražili smo navedena istraživanja za koje nam je obećano od strane ravnatelja da ćemo dobiti. Međutim prošlo je desetak dana od našeg sastanka tj. do današnjeg zadnjeg dana javne rasprave nismo dobili navedeno istraživanje. Odmah nam je bilo sumnjivo i odmah smo reagirali kad je spomenuto istraživanje slušatelja  koje je kao argument stvaranje novih programa HRT- a,  to su pitanja u istraživanju slušatelja koje smatramo da su sugestivna kako bi se dobili očekivani odgovori.

Istaknut ćemo da po istraživanju slušanosti od postojećih 8 radijskih programa Hrvatski radio nije po slušanosti na razini grada ili županije nigdje prvi ( osim u Rijeci i Zadru ) već dapače primjerice za grad Šibenik nalazi se na 6. mjestu a na razini županije na 7. mjestu. Ako su lokalne radio postaje prve po slušanosti u gradu i županiji tj. u većoj slušanosti od HRT- a može se zaključiti da su upravo zahvaljujući kvalitetnim programskim sadržajima u znatno boljoj poziciji slušanosti od HRT- a

Nameće se i samo pitanje koji su to ispitanici tog istraživanja koji ne slušaju Hrvatski radio a znaju što nedostaje u programu Hrvatskog radija. U emisiji Otvoreno najmanje se raspravljalo o javnoj raspravi na navedenu temu, a najviše o programskom sadržaju HRT – a od strane članice Programskog vijeća Nede Ritz ( što nije slučajno ) koja je oštro kritizirala ne ispoštivanje programskog sadržaja i osnove s kojom se mora baviti Hrvatska radio i televizija.

Da ova javna rasprava uopće ima nekog smisla bio bi argument javne rasprave da se uvaže primjedbe profesionalaca koji su vezani za navedenu temu. Međutim smatramo da je ova javna rasprava i na način koji je je prezentirana Ministarstvu kulture i danas sutra nekoj Hrvatskoj vladi od koje se očekuje prihvaćanje prijedloga novih radijskih programa nisu argumenti istiniti niti realni za pokretanje novih programa pod okriljem HRT- a.

Na kraju ono što je za nas nakladnike  najvažnije, pokretanjem novih radijskih programa HRT- a stvara se nelojalna konkurencija prema privatnim radio postajama koje u današnjem vremenu gospodarske krize jedva preživljavaju jer se financiraju od jedinog izvora prihoda, a to je marketing. Argument nelojalne konkurencije je prvo pokrivanje područja radijskim signalom.  Npr. Hrvatski radio Knin  javno se prezentira krivo područje pokrivenosti tj. znatno manje negoli što je. Javno HRT prikazuje da radio Knin pokriva samo Šibensko- kninsku i Zadarsku županiju a prešućuje da između ostalog sa svojim signalom pokrivaju i Ličko-senjsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Razlog nelojalne konkurencije je cijena oglašavanja. Navodimo primjer:
Radio Ritam koncesionar na razini grada Šibenika ima cijenu emitiranja spota od 20 sec. 90 kn a istu cijenu ima i Hrvatski radio Knin koji kako smo rekli sa svojim signalom pokriva 4 županije. Da nije samo nerealno niska cijena Hrvatskog radio Knina je i damping ponuda istog radija koji osim tako niske cijene oglašavanja daje i 60 % popusta.

Gore sve navedeno je i vrlo ozbiljan razlog da se uključi i Agencija za tržišno natjecanje koja mora regulirati nelojalnost prema konkurenciji.
Na žalost pesimisti smo u slučaju naše reakcije i formalne javne sprovedene rasprave koja bi trebala zadovoljiti zakonske uvijete oko izmijene zakona između Hrvatske Vlade i HRT- a.
Nadamo se ipak bez obzira koja će tehnička Vlada u ovom izbornom periodu preuzeti odgovornost vrlo bitne izmijene zakona o HRT-u, da neće žuriti u izmjenama i dopunama zakona, te da će dobro razmisliti da li prihvatiti prijedlog HRT- a.”

Predsjednik HURIN-a regije Dalmacija
Mišo Bijelić

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.