Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

U spomen SOAG-u

14. listopada 2015.
Komentari isključeni
2.496 Pregleda

U spomen na mlade samoborske antifašiste koji su 1941. godine činili SOAG – Samoborsku omladinsku antifašističku grupu, a kasnije bili aktivni sudionici Narodnooslobodilačke borbe, danas je na zgradi na Trgu kralja Tomislava 6 otkrivena spomen ploča. Otkrivanju su, uz članove Udruge antifašističkih boraca Samobora i Svete Nedelje, nazočila i dvojica živućih članova te grupe, Dragutin Horvat Gaga i Josip Cvetković Joža. Ploču je otkrio predsjednik Gradskog vijeća Samobora Branimir Šiljak istaknuvši značaj otpora fašizmu u to vrijeme i vrijednosti antifašizma naznačane i u hrvatskom Ustavu.

3 (1024 x 768)

Na skupu se okupilo 30-ak mlađih i starijih zagovornika antifašizma, a obratili su im se i predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin te predsjednik samoborske udruge Petar Raić. Habulin je rekao da je otkrivanje ovakvih ploča danas rijetkost i pohvalio inicijativu gradske udruge antifašista podsjetivši da je oko 3 tisuće ovakvih i sličnih spomenika u 90-im godinama prošloga stoljeća uništeno ili oštećeno. -Mi smo uporni u vraćanju tih spomenika i spomen ploča jer oni su svjedoci jednog vremena, pa uz svesrdnu pomoć jedinica lokalne samouprave to i činimo – rekao je Habulin dodavši da jedino živi svjedoci tog vremena poput Gage i Jože mogu govoriti o istini u Narodnooslobodilačkom ratu.

5 (1024 x 768)

Petar Raić je istaknuo da je pred Drugi svjetski rat u Samoboru djelovalo nekoliko ovakvih antifašističkih skupina iz redova đačke, studentske i radničke omladine te sportskih i kulturnih organizacija, među kojima je SOAG bio najistaknutiji. -Svojom aktivnošću – naglasio je Raić – pružali su otpor okupatoru i domaćim izdajnicima. SOAG su, uz Horvata i Cvetkovića činili i Stanko Dodić Dodo, Zvonko Erbežnik Gongo, Ivan Husta Hugo, Zvonko Mahović Marek, Stjepan Mihalinec Štefek, Aleksandar Staničić Aco i Alojz Šuflaj Žugec.

4 (1024 x 768)

Ova svečanost priređena je u povodu Dana grada i 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Ne mogu vjerovati da je to istina! Zar je to na pročelju jedne od najljepših građevina na glavnom trgu???

 2. Avatar

  Zašto je ploca prekrivena zastavom RH? PA trebali ste je prektit zastavom SFRJ!
  Vidi se da se Beljak sprema za prelazak u SDP!

 3. Avatar

  Pa kad već ne radi Antiko nek’ zgadimo ljudima i slastičarnu U prolazu. I sve to zato jer par krezubih starkelja ne zna kaj bi ,prije nego odu valjda TITU na ispovjed, radili.

 4. Avatar

  Tko su bili izdajnici Petre Raiću? Moja supruga koju si potjerao s posla 1988 na koji se pojavila prvi dan jer se udavala u crkvi i nakon toga više nije imala pristupa nigdje u službi koja ima veze sa državnom, ili zato jer kako si rekao tada ima namjeru krstiti djecu što je po tebi bilo ravno antidržavnom djelovanju???? Ili je možda izdajnik moje dijete kojoj tvoji SDP-ovci pojačani Beljakom nisu dozvolili pristup radnom mjestu .