Sa sljemenskog vrha hodočastili do Brestja

14. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.017 Pregleda

U tradicionalnom vikendu, 10. i 11. listopada 2015. godine održan je još jedan 56. Planinarski križni put udruge Ekosspiritus iz Samobora. Bio je ovo kišni pohod, zagrebački pohod, pohod 11 župa i 5 redovničkih zajednica, pohod modrih marama, pohod sigurnosti uz geslo koje smo odabrali: “Ono što pustinju čini lijepom jest saznanje da se u njoj negdje krije izvor.” (Antoine de Saint-Exupéry). Razmišljalo se o pustinji koju svi nekada doživimo u svojim životima i tražili izvore koji je mogu oživjeti, a nalaze se u prijateljstvu, žrtvi, ljubavi, molitvi, Bogu…

Krenulo se s vrha Sljemena, od crkve Majke Božje Sljemenske Kolona je dalje išla prema slikovitoj kapelici sv. Jakoba koja ukrašava jedan od obronaka Medvednice i ove subote je bila okružena s tristotinjak planinara – više negoli dugo vremena unatrag. Spustili su se potom do zidina Medvedgrada, gdje je bila treća postaja i molili na Oltaru domovine. Župa Šestine bila je mjesto stanke za ručak, a župnik je mladima posebno naglasio važnost činjenice da se pokraj crkve nalazi grobnica “oca domovine” Ante Starčevića. Put je planinarske hodočasnike dalje vodio u Gračane gdje ih je župna crkva izdaleka pozdravila gromoglasnom zvonjavom. Do večeri su stigli u Remete, gdje je u osnovnoj školi bilo organizirano noćenje, večernji program vodile su predstavnice iz zajednice Isusove Male sestre, a na euharistiji je propovijedao vlč. Anđelko Katanac.

2 (1024 x 768)

Kiša koja je počela još večer prije, padala je cijelu noć i nastavila padati kroz nedjelju planinarskog hoda. -U nekom trenutku jednostavno ne možeš postati mokriji i više pokisnuti nego što već jesi – misao je koja je prošla kroz mnoge hodočasničke glave. U tom su stanju bili kad su ušli u župu Trnovovčica gdje je mladima, uoči izvanredne godine milosrđa koju je najavio papa, predstavljena sv. Faustina Kowalska i pobožnost Božjega milosrđa.

Onih najupornijih dvjestotitanjak hodočasnika stiglo je i u župu Brestje na žavršnu euharistiju s narodom na kojoj je propovijedao vlč. Domagoj Matošević. Iako je tema bila pustinja, Gospodin je obilno poslao kiše i vjetrove.

Postalo je to i ostalo nezaboravno iskustvo koje sudionici 56. PKP-a nikada neće zaboraviti.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.