“Beskućnici svome gradu”

10. listopada 2015.
Komentari isključeni
963 Pregleda

U povodu Svjetskog dana beskućnika, 10. listopada, organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva. Proteklih godina članice Hrvatske mreža za beskućnike su Svjetski dan beskućnika obilježavale javnom akcijom “Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške!” te akcijom “Otvorenih vrata prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike”. Hrvatska mreža za beskućnike je krovna nacionalna mreža pružatelja usluga beskućnicima (prihvatilišta i prenoćišta) u Hrvatskoj te drugih udruga i organizacija koje se bave problematikom beskućništva u našoj zemlji.

Ove godine diljem Hrvatske, članice Hrvatske mreže za beskućnike provode akciju “Beskućnici svome gradu”, koja se održava danas u Puli, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Varaždinu. Korisnici, volonteri i djelatnici prihvatilišta i prenoćišta provest će, s početkom u 10 sati, društveno korisnu akciju u svojim lokalnim zajednicama.

Akcijom “Beskućnici svome gradu” posebno se želi istaknuti:
• Korisnice i korisnici prihvatilišta i prenoćišta u Hrvatskoj sudjeluju u nizu društveno korisnih akcija u svojim gradovima i predstavljaju izvanredan resurs u njihovu provođenju.
• Potrebno je povećati zapošljivost i mogućnosti zapošljavanja radno sposobnih beskućnika i osoba u riziku od beskućništva, koji su zbog predrasuda u iznimno podređenom položaju na tržištu rada.
• U gradovima diljem Hrvatske borave ljudi na ulicama, javnim prostorima, napuštenim i derutnim prostorima, podrumskim stanovima, kamp-kućicama, nastambama, objektima bez struje i vode. Potrebna im je pomoć lokalne i područne samouprave, humanitarnih udruga i svih građana!
• Unatoč zakonskoj obavezi i dalje postoje veliki gradovi i središta županija koji nemaju programe ili projekte za beskućnke.

Više informacija potražite na beskucnici.info.

Foto: beskucnici.info

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.