U Samoboru otvorena punionica za električne automobile

9. listopada 2015.
Komentari isključeni
2.524 Pregleda

Automobili na elektro pogon od danas se mogu puniti i u Samoboru. Prva punionica za električna vozila u našem gradu, a 64 u Hrvatskoj jutros je puštena u rad. Punionica se nalazi u samom gradskom središtu, na parkiralištu u Kompareovoj ulici. Punionicu za električna vozila izveo je Hrvatski telekom, a građevinsko-električarske radove samoborski Komunalac.

punionica 1 (757 x 565)

Dino Novosel iz Hrvatskog telekoma zadužen za projekt e- mobilnost kaže da da je otvorenje ove punionice isključivo dobra volja samoborskih gradskih vlasti koje su se odlučile uključiti u projekt čišće mobilnosti i gradnju pametne gradske infrastrukture u obliku samih punionica što je preduvjet da i na samoborskim prometnicama u skorije vrijeme bude što više električnih automobila.

“Punionica u Samoboru omogućava brzo punjenje, opremljena je dvjema utičnicama s priključnim snagama od 22kWh, istovremeno se mogu puniti dva automobila, a samo punjenje traje oko sat vremena. Za određene modele električnih vozila u sat vremena je moguće isporučiti do 20 kWh električne energije što je dovoljno da se prijeđe oko 150 kilometara. Ljeti, vozila manje troše tj. iskoristivost baterije je veća, što znači da jedan tipični gradski auto s jedni punjenjem može preći 150 km, a zimi upola manje” – pojasnio je Dino Novosel.

punionica 3 (757 x 565)

Jedina mana električnih automobila za sada je trajnost baterije, koja se mora puniti nakon određenog broja prijeđenih kilometara, no s obzirom na sve veći broj punionica u Hrvatskoj ni to više neće biti problem. Osim toga vlasnici svoje električne automobile pune i kod kuće preko obične utičnice. Prednosti elektičnih automobila su višestruke, od ekoloških do financijskih.

“Glavna prednost je zaštita okoliša i učinkovitost korištenja primarnih izvora energije. Električni automobil je 4 puta učinkovitiji od konvencionalnog osobnog automobila. Električni automobili su nečujni, pružaju jedinstven osjećaj vožnje, tu je i pitanje ekonomije vožnje, ako punite električni auto kod kuće putem struje na običnu utičnicu tada 100 kilometara košta 8 kuna dok punjenje na javno dostupnim punionicama košta nešto više” – ističe Dino Novosel.

Pored navedenog troškovi održavanja gotovo da i ne postoje, a na servis je potrebno ići tek nakon 30 tisuća prijeđenih kilometara. U Hrvatskoj kupnju elektro automobila sa 70 tisuća kuna potiče Fond za zaštitu okoliša s time da se od cijene odbija i PDV. U svakom slučaju isplati se kupiti električni automobil.

Samobor je prvi grad u Zagrebačkoj županiji koji ima punionicu, a za tjedan dana još četiri bit će u rad puštene u Velikoj Gorici.

punionica 2 (757 x 565)

Rad punionice demonstriran je na dva električna automobila, Mitsubishi Outlander (Plug in Hybrid) i Misubishi MiEV (Full Electric). Punjenje u Samoboru je za sada besplatno, a hoće li se u budućnosti naplaćivati ovisit će o zanimanju – kaže gradonačelnik Krešo Beljak. Na pitanje planiraju li možda u Gradu kupiti električno vozilo gradonačelnik kaže da razmišljaju o tome, no prvo treba vidjeti kolike su uštede.

Punjenje električnih automobila u Samoboru je moguće u radno vrijeme parkirališta, od ponedjeljka do subote, u vremenu između 7 i 21 sat. ” I nedjeljom će automobile moći puniti vlasnici vozila koji imaju potrebnu karticu koja se besplatno može dobiti u Hrvatskom telekomu, a desetak će ih se podijeliti na ulazu u parkiralište bude li interesa. Parkiranje na mjestima namijenjenima za punjenje će se naplaćivati” – rekao je direktor samoborskog Komunalca – Ivica Karoglan.

Ukupan iznos investicije 59 tisuća kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 40 posto, a Grad ostalih 60 posto sredstava. Punionica je pokrivena aplikacijom koju je razvio Hrvatski telekom, a koja omogućuje potpunu integraciju sa središnjim regionalnim portalom za pretraživanje, rezervaciju i korištenje punionica za električna vozila,www.puni.hr.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.