Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Grad preuzeo upravljanje “Vugrinščakom”

8. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.828 Pregleda

Nakon kratkog aktualnog sata sa samo nekoliko vijećničkih pitanja, Gradsko vijeće je bez rasprave i s jednim suzdržanim glasom jučer poslijepodne izglasalo druge izmjene i dopune gradskog proračuna, koji je u odnosu na prve, proljetne izmjene, smanjen za malo manje od 3 milijuna kuna. Glavni razlog tomu su neostvareni prihodi za sanaciju nekadašnjeg odlagališta otpada Trebež za 6,3 milijuna kuna. Kako je dodatno razjasnio gradski pročelnik za financije Željko Radovanić, izostala je u ovoj godini nabava jednog neophodnog stroja iz uvoza koji je trebao biti priključen mehanizaciji koja uređuje Trebež. Riječ je, inače, o sredstvima EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji se vode i kao dio proračuna Grada Samobora.

Porasli su, međutim, prihodi od poreza na dohodak za 2,4 milijuna kuna, prihodi od komunalnog doprinosa za pola milijuna kuna, prihodi od komunalne naknade za četvrt milijuna kuna, a prihodovalo se i pola milijuna kuna od Županijske uprave za ceste. -Likvidnost gradskog proračuna – rekao je Radovanić – nije nimalo upitna jer je na gradskom računu svakodnevno oko 20 milijuna kuna.

4 (1024 x 768)

Preraspodjelom sredstava doći će tako do kraja godine i do povećanja rashoda za mjesnu samoupravu za 550 tisuća kuna, za odvodnju za 530 tisuća kuna, za prometnice za 1,2 milijuna kuna od čega 400 tisuća kuna ide za novo projektiranje za sljedeću godinu. Za uređenje zelenih površina do kraja godine namijenit će se dodatnih 500 tisuća kuna, za nove geodetske izmjere povećanje iznosi milijun kuna te za Vugrinščak 945 tisuća kuna što je dodatno, kao novi proračunski rashod, obrazloženo potkraj sjednice kada su vijećnici raspravljali o sporazumnom raskidu ugovora o zakupu Sportskog centra Vugrinščak s koncesionarskom tvrtkom Nakus.

Uglavnom, Grad će od 1. studenog ponovno preuzeti upravljanje Vugrinščakom, a temeljem zatražene revizije procjene sudskog vještaka Nakusu će na ime naknade za prijašnja ulaganja biti isplaćen milijun i 110 tisuća kuna uvećanih za PDV. Riječ je revidiranoj procjeni sudskog vještaka iz 2008., tragom koje su sva dotadašnja ulaganja trebala biti kompenzirana zakupninom za razdoblje od 28.7.2008. do 27.10.2036.

7 (1024 x 768)

Ovu kompleksnu situaciju razjasnio je pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada, Mario Anušić, podsjetivši da je ugovor o Sportsko-rekreacijskom centru Vugrinščak sklopljen još 1998. godine, a pratila su ga kasnije i dva aneksa tom ugovoru, iz 2002. i 2008. godine. U međuvremenu je, od prvog sklapanja ugovora, dio parcela koje su Nakusu predane na korištenje, denacionalizacijom vraćen privatnim vlasnicima i njihovim nasljednicima. Iz toga razloga, ali i zbog dodatnih komplikacija s obzirom na činjenicu da je Grad Samobor kao jedinica lokalne samouprave, od prošle godine u sustavu PDV-a, Grad je pristao na prijedlog Nakusa da se ugovor o zakupu, koji je vrijedio do 2036. godine, raskine. Očekuje se da će daljnje upravljanje Sportsko-rekreacijskim centrom Vugrinščak preuzeti Ustanova Sportski objekti Samobor.

DULJI RAD UGOSTITELJA

Vijeće je većinu točaka dnevnog reda ove sjednice prihvatilo bez rasprave. To se ponajprije odnosi na programsko i financijsko izvješće o provedbi ovogodišnjeg 189. samoborskog fašnika i na novu odluku o radnom vremenu u ugostiteljstvu na području grada, usklađenu s novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je u primjeni od srpnja ove godine. Budući da je zakon ukinuo ograničenje za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata i prepustio rješavanje tog pitanja jedinicama lokalne samouprave, u novoj samoborskoj odluci utvrđeno je da restorani, gostionice, zdravljaci, zalogajnice, pečenjarnice, pizzerie, bistroi, slastičarnice i objekti brze prehrane te caffe barovi, kavane, pivnice, buffeti, krčme i kleti, kao i tzv. “objekti jednostavnih usluga” poput kioska, šatora i sličnih, mogu poslovati između 6 sati i 24 sata. Ovo radno vrijeme odnosi se i na njihove terase, a može se produžiti i do 2 sata. Sve to vrijedi i za OPG-ove koji se bave ugostiteljstvom. Duže od propisanog, ugostitelji će moći raditi, uz pisani zahtjev i njegovo odobrenje, u vrijeme održavanja gradskih manifestacija kao što je Fašnik, od 5 ujutro do sljedećeg dana do 4 sata ujutro.

5 (1024 x 768)

Novom odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o spomeničkoj renti, koja je usklađena s Uredbom o izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, obveznici plaćanja spomeničke rente odsad će umjesto 7 kuna, plaćati 4 kune po četvornom metru svog poslovnog prostora. Odluka se odnosi na tvrtke i institucije koje obavljaju financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, kockanja i klađenja, telekomunikacijske djelatnosti, javnobilježničku i odvjetničku djelatnost i neke njima srodne.

6 (1024 x 768)

Gradsko vijeće Samobora nije izglasalo predloženu obustavu isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna za nezavisnog vijećnika Ivana Vlainića, jer je utvrđeno da nije točan podatak da on Državnom izbornom povjerenstvu nije u propisanom roku dostavio godišnje financijsko izvješće za 2014. godinu. Objavio ga je, kao i ono za prethodnu, 2013. godinu, i na svojoj internetskoj stranici, što prvotnim nadzorom nije bilo utvrđeno.

AKTUALNO O ŠKOLSTVU

Aktualni sat jučerašnje sjednice Gradskog vijeća započeo je pitanjem vijećnika Borisa Makaruna (HDZ), kojega je zanimalo što je s planiranom izgradnjom nove škole u Farkaševcu i što se poduzima za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada korištenje sredstava Fonda i Europske unije. Gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da je škola u Farkaševcu i dalje u dugoročnim gradskim planovima, da je u postupku premještanje projekta te da se odustalo od lokacije Široki grm i prihvatila gradnja na tromeđi Hrastine, Farkaševca i Domaslovca gdje se moraju riješiti sva imovinsko-pravna pitanja. -Vodi se pritom računa i o svim drugim potrebama u školstvu i prioritetima – rekao je Beljak. Na Makarunovo pitanje o energetskoj obnovi javnih zgrada resorni gradski pročelnik Mario Anušić rekao je da je Grad ove godine od Županije dobio 240 tisuća kuna za Noršić Selo, Grdanjce i Novo Selo Žumberačko, od Fonda za zaštitu okoliša 35 tisuća kuna za punionicu, koja je izgrađena, te 50 tisuća kuna za toplinsku stanicu u Pučkom otvorenom učilištu. Dio zahtjeva je u postupku rješavanja – dodao je Anušić.

3 (1024 x 768)

Maju Gračanin (SDP) zanimalo je ostvarenje projekta “Vjetar u leđa”, pa joj je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla da se Grad po prvi put uključio u to i odmah iz Europskog socijalnog fonda dobio više od milijun kuna za sufinanciranje rada 20 pomoćnika u nastavi za 22 učenika u svim samoborskim osnovnim školama, osim u školi u Rudama.

Na školskim se temama zadržala i vijećnica Zvjezdana Sečen (SDP) zanimajući se za e-imenike u samoborskim osnovnim i srednjim školama. Pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat rekao je da su e-imenici uvedeni u sve samoborske osnovne škole, osim u područne u Farkaševcu, Mirnovcu i Novom Selu Žumberačkom, dok je za srednje, koje nisu u ingerenciji Grada, rekao da će gradskoj vijećnici dostaviti pisani odgovor. No, vijećnik Ivan Vlainić, kao zaposlenik Srednje strukovne škole, naglasio je da tamo e-imenik funkcionira već drugu školsku godinu, dok ga Gimnazija i Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola još nisu uveli. Gradonačelnik Krešo Beljak izrazio je vjeru da će to Zagrebačka županija kao osnivač srednjih škola, sa svojim resornim pročelnikom, nakon Velike Gorice, uskoro učiniti i u preostale dvije samoborske srednje škole.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.