U petak završnica Samoborske glazbene jeseni

7. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.295 Pregleda

Završnicu 40. Samoborske glazbene jeseni obilježit će dodjela nagrada na 4. međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note, a svečanost će biti održana u petak, 9. listopada, od 20 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu. Tom će prigodom nagradu primiti skladatelj Massimo Lauricella, a njegovu prvonagrađenu skladbu Kairos praizvest će violinist svjetskog glasa Irvine Arditti, koji će publici podariti i koncert s izvedbama skladbi suvremenih skladatelja (Hilda Paredes, James Dillon, Pierre Boulez, Emmanuel Nunes, Toshio Hosokawa i Salvatore Sciarrino).

Ovogodišnji natječaj za 4. međunarodno skladateljsko natjecanje New Note bio je otvoren do 25. svibnja, a na njemu su skladatelji bez obzira na dob i nacionalnost pod šifrom mogli prijaviti skladbu za violinu solo u trajanju do 15 minuta, bez upotrebe elektronike. Nakon što je na natječaj pristiglo 45 partitura, Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Irvine Arditti, predsjednik (Velika Britanija), James Clarke (Velika Britanija), Nikša Gligo (Hrvatska), Hilda Paredes (Meksiko/Velika Britanija) te Srećko Bradić (Hrvatska) razmotrilo je prijavljene radove i donijelo jednoglasnu odluku da prvu nagradu osvaja skladba Kairos skladatelja Massima Lauricelle iz Italije. Pobjedniku pripada i novčana nagrada u iznosu 2.500 eura. Drugu nagradu osvojila je skladba Verschleierte Spiegel skladatelja Juana Camila Vasqueza (Kolumbija), a treću skladba Stagnated-Flowed skladatelja Hiroshija Nakamure (Japan).

Istaknimo i da će  Irvine Arditti od 7. do 9. listopada održati majstorski tečaj o suvremenoj violini na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.