Još jednu festivalsku večer obilježili mladi glazbenici

5. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.410 Pregleda

Jubilarno 40. izdanje Samoborske glazbene jeseni polako se primiče kraju, a baš kao i na većini koncerata, i završnicu festivala obilježavaju mladi glazbenici. Svoju su šansu predstavljanja ljubiteljima glazbe dobili i nadareni učenici samoborske Glazbene škole Ferdo Livadić, čime je iznova istaknut motiv ovogodišnjeg programa o oslancu na mlade snage. No, nedjelja je ponovno ponudila dvostruki glazbeni užitak.

Nedjeljni program otvorila je u Galeriji Prica slovensko – hrvatska kombinacija Sara Beriša (saksofon) i Ivan Batoš (klavir), koja je svoju uspješnu suradnju obilježenu i vrijednim međunarodnim priznanjima započela prije šest godina. Na njihovom repertoaru bili su Légende, za saksofon i klavir, op. 66 Florenta Schmitta, Sonata za violinu i klavir, op. 11, br. 4 Paula Hindemitha te Invocation (à Primož Ramovš) Lojze Lebiča, koju je Lebič 2002. godine posvetio tri godine ranije preminulom kolegi skladatelju i prijatelju Primožu Ramovšu.

Nakon njih u župnoj crkvi svete Anastazije nastupio je Festivalski orkestar i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić. Tako su se publici predstavili mladi pijanisti Fabijan Košćak i Ana Fegić, kontrabasist Ivan Dominik Stepić i klarinetistica Lucija Bošković, a za ovu prigodu posebno okupljenim Festivalskim orkestrom ravnao je mladi dirigent Davor Kelić. Na ovom koncertu izvođači su se odlučili za Koncert za klavir i orkestar u D-duru br. 11, Hob. XVIII Josepha Haydna, Rondo za klavir i orkestar u D-duru, KV 328 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncert za kontrabas i orkestar u E-duru Karla Dittersa von Dittersdorfa te Koncert za klarinet i orkestar Ante Grgina, a njihove nastupe publika je popratila s velikim odobravanjem.

New note i Irvine Arditti za kraj Samoborske glazbene jeseni!

Za sam kraj 40. Samoborske glazbene jeseni ostavljena je svečana dodjela nagrada i praizvedba prvonagrađene skladbe na 4. Međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note. Svečanost će biti održana u petak, 9. listopada, od 20 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu. Tom će prigodom nagradu primiti skladatelj Massimo Lauricella, a potom će njegovu prvonagrađenu skladbu Kairos izvesti violinist svjetskog glasa Irvine Arditti, koji će publici podariti i koncert s izvedbama skladbi suvremenih skladatelja (Hilda Paredes, James Dillon, Pierre Boulez, Emmanuel Nunes, Toshio Hosokawa i Salvatore Sciarrino).

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.