Školarci posjetili Mlin iz bajke i rudnik u Rudama

3. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.942 Pregleda

Prvašići upoznali bajkoviti mlin

Popularno okupljalište izletnika u vlasništvu obitelji Komerički (Mlin iz bajke) bilo je odredište terenske nastave učenika prvih razreda matične škole Milana Langa i učenica iz PŠ Novo Selo. Bila je to, ujedno, i prva nastava izvan učionica prvašića, stoga je prije polaska na put vladalo veliko uzbuđenje. Pješice su ubrzo stigli do poznatog mlina gdje ih je vlasnik Božidar Komerički upoznao s tajnama proizvoda od brašna, potom su se i sami okušali u izradi peciva, stoga će četvrtak (1. listopada) zasigurno zauvijek ostati u sjećanju mnogih učenika. Uz tradicionalnu i nezaobilaznu gostoljubivost vlasnika mlina nastava na terenu se još jednom pokazala kao pun pogodak!

mlin (757 x 805)

Posjet rudniku Svete Barbare

Učenici četvrtih razreda OŠ Milana Langa ovoga su tjedna bili na izrazito zanimljivoj terenskoj nastavi – u rudniku! Njihovo odredište bile su obližnje Rude.

Dojmove iznosi Lorena Paunović Šmerek (4. c):

Vožnja autobusom nije bila duga. Iz centra Ruda šumskim puteljkom pješačili smo do rudnika. Ispred rudnika smo sjeli i nešto pojeli. Dobili smo zelene kacige s lampicama i krenuli u obilazak rudnika. Saznali smo da su rudari iskapali gips i bakar. Čuli smo priču o Bergmanima, malim ljudima zmijske kože i zmijskih očiju, duge kose i duge brade koji su živjeli u rovovima rudnika. Kada bi se dogodila kakva nesreća, rudari su odmah okrivili Bergmane. To je samo priča. Kada smo izašli iz rudnika, igrali smo igru Potraga za blagom. Blago je bilo zlatno kamenje. Ostalo nam je slobodnog vremena, neki su jeli, neki igrali nogomet i odbojku, a neki su pak šetali šumom. Probali smo rudarsku greblicu i saznali da je to bio rudarski obrok koji su pripremale rudareve žene. Došlo je vrijeme povratka, sjeli smo u autobus i krenuli prema Bregani.
Meni je bilo lijepo i zabavno, radujem se slijedećem izletu!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.