Svečano otvorena moderna ujedno prva sportska dvorana u Svetoj Nedelji

2. listopada 2015.
Komentari isključeni
3.629 Pregleda

Prva sportska dvorana u Svetoj Nedelji danas je svečano otvorena. Nalazi se kod područne škole Rakitje, a jedna je od najmodernijih u Hrvatskoj. Dvorana je niskoenergetska što znači da će se grijati i hladiti putem dvije toplinske pumpe, smještene u zemlji oko dvorane. Kotlovnice nema jer će se koristiti geotermalna energija, a toplu vodu osiguravaju ugrađeni solarni kolektori.

foto12 (2) (757 x 505)

Dvorana je trodjelna prostire se na 2 400 četvornih metara, a služit će za loptaške i borilačke sportove te fitness. Ima 6 svlačionica, a gledalište dovrane može primiti oko 500 posjetitelja. Uz školarce dvoranu će koristiti 23 sportske udruge i 35 kulturnih. Na njima je da se dogovore oko rasporeda korištenja, a dvoranom će upravljati ravnatelj koji će uskoro biti imenovan. Dvoranu vrijednu oko 25 milijuna kuna financirali su Grad Sveta Nedelja i Zagrebačka županija, a 10% sredstava osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

foto3 (757 x 1135)

Domaćin današnje svečanosti bio je svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin koji je izrazio zadovoljstvo što su unatoč teškim gospodarskim prilikama uspjeli realizirati ovaj važan projekt koji će na raspolaganju biti svim školarcima što će im omogućiti ne samo vježbanje kao do sada već puno kvalitetnije bavljenje sportom. Također i brojne udruge sada imaju adekvatan prostor za djelovanje i rad – istaknuo je Drago Prahin dodavši kako se nada da će svi zajedno brinuti o dvorani te je zašiti od bilo kave vrste devastacije.

rezanje vrpce (757 x 426)

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u svom je govoru naglasio kako su prilikom otvorenja novoizgrađene područne škole Rakitje govorili da je potrebno izgraditi i dvoranu te da mu je drago kako su u tome, u vrlo kratkom roku i uspjeli. Županija uvijek podupire ovakve projekte kojima se ulaže u školstvo i obrazovanje rekao je župan Kožić te naveo brojne projekte koje u koje su uložili. Istaknuo je i kako je ova dvorana najmodernija ne samo na području Županije već i čitave Hrvatske.

Bogatim i zanimljivim kulturno-umjetničkim i glazbenim programom predstavili su se školarci. Pjevalo se plesalo, sviralo i glumilo. Za to su se pobrinuli Komorni gitaristički orkestar Svete Nedelje, koji je imeđu ostalog izveo završni dio iz opere “Ero s onoga svijeta”, Antonio Pehar, nekadašnji učenik OŠ Sveta Nedelja, recitirao je stihove pjesme “Moj dom”, Silvija Strahimira Kranjčevića, učenica Ana Marija Čoso interpretirala je priču o peticama iz knjige Sanje Polak, igrokaz Ivana Ernoića “Mamičina jedinica” pripremile su članice dramske grupe Antonella Birač i Barbara Škof Žugec, Tihana Rister prenijela je kako je o djeci razmišljao naš veliki novinar i heroj Siniša Glavaševičć, a pjesmom je sve oduševio i Školski zbor PŠ Rakitje.

foto8 (757 x 505)

U sklopu programa predstavile su se i mažoretkinje, gradske udruge te Limena glazba grada Zaprešića, predstavnici Vatrogasne, sportske te kulturno umjetntičke zajednice.

Nakon svečanog umjetničkog programa prisutnima se obratio Željko Rainer potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Čestitao je svima koji su sudjelovali u projektu izgradnje dvorane te profesorima, učiteljima i nastavnicima koji imaju važnu ulogu u obrazovanju djece.

“Ovo je vjerojatno najljepša dvorana u Hrvatskoj i to uz najveću Osnovnu školu u Hrvatskoj. Svaki put kad posjetim ovaj najmlađi Grad u Zagrebačkoj županiji uočim napredak u svim segmentima. Svakom je jasno da u ovom Gradu postoji vizija – vizija budućnosti, a to su djeca što pokazuje i ova dvorana. Sveta Nedelja ulaže u mlade, ulaže u zdravlje i kvalitetu života djece. Čestitam Gradu i Županiji, što su pokazali da s relativno malo sredstava, s kojima raspolažu lokalne zajednice, mogu ovakve projekte uspješno realizirati.” – istaknuo je Željko Rainer. Također je rekao kako je siguran da će svetonedeljski sportaši radeći u boljim uvjetima ostvariti još bolje rezultate.

U ime HDZ-a naglasio je kako je nužan zaokret u gospodarstvu i cijelom društvu te da je važno učiniti što više za boljitak obrazovanja i statusa prosvjetnih djelatnika. Na kraju je, osvrnuvši se na izvedeni igrokaz, rekao kako su važne petice, ali je još važnije ako odlučimo imati 5 plus! – aludirajući na HDZ-ov izborni program.

rezanje vrpce (757 x 426)

Nakon govora Željka Rainera simboličnim rezanjem vrpce nova sportska dvorana službeno je otvorena, a ta je čast pripala ravnateljici škole Anici Magdalenić. Potom je, uz prigodnu molitvu, dvoranu blagoslovio župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca i dekan svetonedeljskog dekanata Božidar Cindori.

Na svačanosti su uz roditelje i djecu, nazočili i saborski zastupnik Đuro Popijač, potpredsjednik Županijske Skupštine Mario Vlahović, ispred RACVIAC-a pukovnica Kristina Pecirep, sudac Darko Župančić, načelnik PP Samobor Renato Kos, predstavnici Zagreba, Samobora, Slatine, Senja, Ozlja, Zaprešića te načelnici općina Pisarovina, Klinča Sela, Marije Gorica, općine Lopar na Rabu, župan Občine Škofljica iz Slovenije, Ivan Jordan i direktor iste Marko Podvrški, predstavnici Regionalne energetske agencije, Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, župnik i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Mons. Zlatko Koren te župnici Božidar Cindori, Dragutin Bubnjar, Marijan Kušenić i drugi uvaženi gosti.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.