“Novi Zeland – život na jugu”

2. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.103 Pregleda

Nakon pet godina gotovo neprestanog putovanja s ruksakom na leđima, mladi zagrebački pustolovac i putopisac Tomislav Perko, godinu je dana sa svojom djevojkom proveo na Novom Zelandu. Tamo se taj mladi broker otisunuo na malo manje pustolovan način od svih prethodnih i na tom drugom kraju svijeta zadržao radeći razne poslove i istražujući taj dio zemaljske kuge. Kako je to izgledalo ispričao je i prikazao sinoć Samoborcima koji su se okupili na njegovu predavanju u Gradskoj knjižnici. Većina od njih bili su mladi ljudi, vjerojatno željni sličnih uspješnih avantura kakve je u svom životu iskusio Perko.

3 (1024 x 768)

Povratku u Hrvatsku presudila je – rekao je Perko – ogromna udaljenost Novog Zelanda od Hrvatske iako je – priznao je – bilo puno dobrih i valjanih razloga za ostanak. To su ponajprije prirodne ljepote, povoljna klima, uređen državni sustav, pristupačni ljudi, niska nezaposlenost, visok društveni standard, doduše i skupoća, ali i i niz mogućnosti za rad te dobru i redovitu zaradu koje se nude pridošlicama.

4 (1024 x 768)

Uza svoje predavanje nazvano “Novi Zeland – život na jugu”, Tomislav Perko ponudio je posjetiteljima tribine i knjigu “1000 dana proljeća”, koja govori o njegovim putešestvijama u kojima je putujući s jedne na drugu stranu Zemljine polutke uspijevao izbjeći zimu. Nakon svega knjiga je bila sasvim logičan potez. Osim knjige, Perko sva svoja iskustva, doživljaje i dojmove dijeli putem bloga i facebooka i na taj način okuplja velik broj pristalica i istomišljenika.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.