Mladi i politika

2. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.854 Pregleda

U Gradskoj vijećnici u rano poslijepodne održana je simulirana sjednica Gradskog vijeća Samobora u kojoj su uloge gradskih vijećnika preuzeli samoborski gimnazijalci u sklopu projekta “Planska igra-lokalna samouprava”. Cilj projekta nije neka “ideološka igra” – rekla je uvodno njegova koordinatorica Blanka Smoljan iz Zaklade Friedrich Ebert – već da se mladi neposredno upoznaju s funkcioniranjem lokalne samouprave i radom gradskog “parlamenta”.

3 (1024 x 768)

U radu ovog improviziranog Vijeća sudjelovali su mladi podijeljeni u 3 fiktivne političke stranke, SMB – Stranku mlade budućnosti, PPS – Poštenu i pravednu stranku te HSM – Hrvatsku srednjoškolsku mladež.

7 (1024 x 768)

Najprije su odradili aktualni sat s više pitanja iz djelokruga interesa mladih ovoga grada, kao što su bolje povezivanje grada javnim prijevozom s okolicom nakon 22 sata, planirana gradnja budućeg Centra za mlade, raspodjela proračunskog novca za sportske klubove, nova metoda razmjene udžbenika i slično. Bilo je i drugih pitanja poput sudbine nekadašnjeg Šmidhena, odnosno Fantasylanda i rješavanja pitanja beskućnika.

6 (1024 x 768)

11 (1024 x 768)

Potom se raspravljalo o tri prijedloga – pokretanju izgradnje novog gradskog bazena, preuređenju gradskog kina u višenamjensku dvoranu i proširenju turističke ponude našeg grada. Ove točke dnevnog reda bile su obrazložene i financijski potkrijepljene s prijedlogom podmirenja troškova. Rasprava je, pak, bila žustra i polemična, s puno protuprijedloga i replika, kao i na pravom Vijeću. Povišenih tonova bilo je kod rasprave o zadovoljavanju kulturnih potreba s preuređenjem postojeće kino dvorane i dio se mladih vijećnika nikako nije uspijevao suglasiti oko toga je li isplativije ulaganje u taj zahvat ili traženje novog rješenja za koncertne prostore u sklopu gradnje Centra za mlade. Slično je bilo i kod širenja turističke ponude i bolje promocije kulturno-povijesnih znamenitosti kao što su Stari grad i Vidikovac u smislu iskorištavanja njihova potencijala kao svojevrsne turističke atrakcije.

10 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

Sjednicom je predsjedavao pravi predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak uz asistenciju gimnazijalca Ivana Župančića. Na pitanja srednjoškolaca su odgovarali zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i gradski pročelnici Juro Horvat, Hrvoje Frankić i Ana Vlah.

12 (1024 x 768)

Kako bi mladi što stvarnije odigrali svoju ulogu, voditelji planske igre Tea Sekelj, Danijela Beretin i Ivan Bedeniković dva su ih dana pripremali za njihove vijećničke uloge. U tome su im pomagali i gradski vijećnici Samobora, Petra Babojelić, Andrija Noršić i Marko Tandarić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.