Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Skupština za Ivana

1. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.632 Pregleda

Jučerašnja izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika imala je nešto drugačiji karakter od uobičajenog i očekivanog jer ju je obilježila nenadana smrt dugogodišnjeg djelatnika ove organizacije Ivana Matijaščića, koji je samo dva dana prije skupštine pripremio sva financijska izvješća o dvogodišnjem poslovanju ove humanitarne organizacije. Stoga su se na njezinu početku biranim riječima, punima emocija, pred svim skupštinarima od Ivana oprostili član Odbora Društva Franjo Horvat, član Skupštine Društva primarijus doktor Slavko Lovasić, koji je bio predsjednik Crvenog križa u vrijeme Matijaščićeva zapošljavanja te još jedan skupštinar, bivši predsjednik organizacije i u neku ruku Ivanov susjed, Josip Komerički. Svi su redom istaknuli njegovu dobroćudnost i veselu narav, ali i nebrojeno puta iskazanu radišnost te nemjerljivu vjernost dobrovoljnim darivateljima krvi za koje je organizirao nebrojene akcije, ali i toliko važna druženja ne bi li se tim samozatajnim ljudima zahvalilo na humanosti bez granica.

4 (1024 x 768)

Posljednji ispraćaj i oproštaj od Ivana Matijaščića bio je danas poslijepodne na groblju u Otruševcu.

U redovitom dijelu ovog skupštinskog zasjedanja najvažnija točka bilo je donošenje novog Statuta Gradskog društva i imenovanje sadašnje njegove ravnateljice Barbare Kos za likvidatora.

5 (1024 x 768)

Izvješće o ostvarenim programskim zadacima tijekom 2013. i 2014. godine podnio je predsjednik Društva, dr. Ivica Cvetković pobrojavši aktivnosti iz socijalne skrbi i zdravstvenog programa. Više od 10 tisuća puta terenske djelatnice Crvenog križa pružile su našim građanima usluge obavljanja kućanskih poslova i osobne higijene, a podijeljeno je i oko 40 tisuća obroka. U košarama po trgovačkim centrima prikupljeno je oko 250 kilograma prehrambenih i higijenskih potrepština, distribuirano oko 2 tisuće kilograma odjevnih predmeta te za 200-tinjak domaćinstava iz Samobora, Svete Nedelje i Stupnika osigurano blizu tisuću paketa pomoći.

U kampu u Selcu u protekle dvije godine boravilo je 90-ero djece slabijeg socijalnog statusa. Lani je za pomoć poplavljenoj Slavoniji u Samoboru prikupljeno 24 tisuće kuna i 50 tona razne robe koja je dostavljena Crvenom križu u Vinkovcima, Gračanici u Bosni i Hercegovini, Sabirnom centru u Drenovcima i Županijskom društvu Crvenog križa Zagrebačke županije u okviru zajedničkog projekta.

U dvogodišnjem razdoblju organizirano je 35 akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojima je pristupilo 3378 darivatelja. Po prvi put svoju je krv darovalo njih 177. Odlikovanje predsjednika Republike “Red Danice s likom Katarine Zrinske” primili su Vladimir Šic, Stjepan Oštilj, Zlatko Halužan, Stjepan Razum, Željko Koletić, Branko Požgaj, Stjepan Ivančić i Vlasta Jelinčić.

3 (1024 x 768)

Uz brojne druge aktivnosti nastavljena je i 48-godišnja prijateljska suradnja s AVIS-om Parabiago i Telgate u Italiji, kao i sa Chenovom u Francuskoj. Kao plod te suradnje, koju je ustrajno sa svojim voditeljima i aktivistima razvijao samoborski Crveni križ, došlo je 2010. godine do bratimljenja Samobora i Parabiaga u koji sutra, u petak, 2. listopada, putuje izaslanstvo našeg Grada i Crvenog križa. Parabiago je jednu svoju ulicu i prije tog bratimljenja nazvao po Gradu Samoboru, pa se sličan potez očekuje i u našem gradu, tim više što se na samoborskom Gradskom vijeću o tome već odlučivalo, pa bi jedan od gradskih mostova trebao ponijeti ime Grada Parabiaga.

Prihodi Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika u protekle dvije godine iznosili su 4 milijuna i 658 tisuća kuna, a rashodi 66 tisuća kuna manje. Skupština Crvenog križa održana je u prostorima Samoborske pivnice.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.