Nova vege-radionica u Samoboru

1. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.065 Pregleda

Svjetski je dan vegetarijanstva. Taj se dan u cijelom svijetu 1. listopada obilježava još od 1977. godine, a u obilježavanju već nekoliko godina sudjeluje i Samobor. Nakon veganskog domjenka s gradonačelnikom Samobora i degustacije, danas su na glavnom gradskom trgu od 11 do 13 sati sati održane i vege-radionice.

3 (1024 x 768)

Udruga Prijatelji životinja održava ih i inače u sklopu kampanje Zeleni ponedjeljak. Njihova voditeljica radionica kuhanja za djecu Anita Euschen poučavala je građane Samobora kako pripremiti ukusna veganska jela poput ražnjića i rižota te slastica kao što su palačinke i čokoladna halava. Najviše zanimanja za njezine kulinarske aktivnosti pokazali su samoborski gimnazijalci, polaznici jedne druge radionice za mlade pod nazivom Planska igra – lokalna samouprava, koji se pripremaju za sutrašnju završnicu ovog projekta.

-Znanstvenici su još prije nekoliko godina iznijeli alarmantno upozorenje da će se u idućih 40 godina stanovnici Zemlje morati odreći namirnica životinjskog podrijetla žele li izbjeći katastrofalne nestašice hrane i vode, kao posljedicu goleme nepotrebne potrošnje i iskorištavanja vode i tla te zagađenja i globalnog zagrijavanja – ističu iz Udruge Prijatelji životinja dodajući da je ono što je održivo, a to je prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla, zdrava, ali i ukusna.

4 (1024 x 768)

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života, ili homo vegetus, što, pak, znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo na prehranu koja se sastoji od voća i povrća.

Velikoj popularnosti vegetarijanstva svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.