Marimba u Prici, Piazzola u crkvi

1. listopada 2015.
Komentari isključeni
1.224 Pregleda

40. Samoborska glazbena jesen nastavljena je jučer dvostrukim koncertnim programom. Prvo je u sklopu Marimba Weeka održan Tea koncert, na kojem su nastupili Francesca i Claudio Santangelo na udaraljkama. Brat i sestra iz obitelji koja je generacijama poznata po vrsnim udaraljkašima, publici u Samoboru predstavili su se vlastitim djelima i skladbama drugih autora.

3 (1024 x 681)

Tako su se na repertoraru našli Luigi Marinaro sa Specchio za dva udaraljkaša, Eric Sammut s Cameleon za marimbu, Carlos Gardel i Por una Cabeza za marimbu, Carlos Passeggi s Coena Rudimentalis za mali bubnj i vrpcu te Mitch Markovich s Tornadom za mali bubanj i za kraj nastupa u Galeriji Prica Astor Piazzolla s Medley Piazzolla za marimbu i vibrafon. Iz vlastitog skladateljskog opusa Santangele su ponudile Clauidijeve Artistars za vibrofon, Carillon d’amour za vibrafon i marimbu i Furioso Tango za marimbu te Francescinu Il Tavolo za dva udaraljkaša.

Nešto kasnije, u samoborskoj župnoj crkvi svoje su umijeće udružili vrhunski glazbenici u posebno osmišljenom programu u kojem su pred publiku Samoborske glazbene jeseni izašli pijanist Jose Gallardo, violinist Gernot Süssmuth i violončelistica Jelena Očić te dva nekadašnja pobjednika Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, harmonikaš Ivan Šverko i gitarist Petrit Çeku.

4 (1024 x 681)

Na programu koncerta dominirale su skladbe majstora tanga Astora PiazzollePrimavera porteña (ar. za violinu, violončelo i klavir), Sentido unico (ar. za harmoniku solo), Le Grand tango (za violončelo i klavir), Verano porteño (ar. za violinu, violončelo i klavir) te Decarissimo, Romance del Diablo, Contrabajissimo, Escualo, Tangata, Fugata i Libertango. Tematski usklađene s glazbenom potkom večeri bile su i Fantango za harmoniku solo Jukke Tiensue, Tango-etide br. 2 i br. 3, Tango iz suite España, op. 165/2 za violinu i klavir Isaaca Albéniza, te Tango za gitaru i Tango za klavir.

5 (1024 x 684)

Bila je to prilika za uživanje u nadahnutim izvedbama temperamentnih skladbi i jedinstvena prilika u kojoj se Petrita Çekua moglo čuti kako svira jazz gitaru.

Ovu posebnu večer na Samoborskoj glazbenoj jeseni svojim je kamerama popratila i Hrvatska radiotelevizija.

PRVI LISTOPADSKI DAN NA GLAZBENOJ JESENI

Program 40. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se večeras u 19 sati kad u Galeriji Prica počinje The Ink Experiment udaraljkaša Ivane Bilić i Nikole Krbanyevitcha uz gostujući Sudar i Gregora Hrovata. Na programu su djela Xenakisa, Hananija, Franka Zappe, Čajkovskog, Vinaoa, Trevina, Chopina i Tomera Yariva.

U 20 sati i 30 minuta u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor počinje nastup jednog od najsvestranijih britanskih udaraljkaša Jobyja Burgessa.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.