Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Otvorene Ceste sira zagrebačke regije

30. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.538 Pregleda

Uz vinske, Zagrebačka županija i grad Zagreb,sada imaju i ceste sira. U projekt Ceste sira zagrebačke regije, promoviran jučer u Kusanovcu u općini Brckovljani na obiteljskome gospodarastvu Romine Zadravec i Melite Jadanec Čutura, uključeno je 12 proizvođača sira s prostora županije i grada Zagreba. Svi oni imaju registrirane mini-sirane, a od ovoga projekta očekuju povećanje prodaje na kućnome pragu. Uz podršku Savjetodavne službe, Grada i Županije, projekt je provela Udruga malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“.

sir (757 x 505)

„Županija i Grad su dali vjetar u leđa ovome projektu! Nama, malim sirarima, prodaja na kućnome pragu puno znači“, rekla je Romina Zadravec, predsjednica Udruge „Sirek“.

Svečanosti u Kusanovcu prisustvovao je i župan Stjepan Kožić, te potpredsjednica Županijske skupštine Mirela Katalenac. „Stočarska i proizvodnja mlijeka stagniraju. Na razne načine pomažemo poljoprivredne proizvođače da opstanu i budu konkurentniji na tržištu. Kroz ovakve projekte, kakav je cesta sira, proizvođačima želimo pripomoći u povećanju dohotka, ali isto tako i zadržati barem neke od mladih obitelji na njihovim gospodarstvima. Ovaj projekt omogućava proizvođačima direktnu prodaju na kućnome pragu, a potrošačima da dođu na gospodarstvo gdje se odvija proizvodnja, da kušaju sir i kupe ga“, rekao je župan, dodavši da je ovim projektom otvoren i novi segment turističke ponude Županije.

Pokušavajući ublažiti trendove opadanja mljekarske proizvodnje, Županija ulaže značajna sredstva u razvoj i unapređenje konkurentnosti stočarske proizvodnje, u prvome redu mljekarstva. Budući proizvodnja sireva na njezinu prostoru ima dugu tradiciju, ulaganja daju rezultate. Danas je Zagrebačka županija poznata po proizvodnji tradicijskih sireva te raznih prerađevina od mlijeka poput vrhnja, jogurta, sirnih namaza, itd.

www.zagrebacka-zupanija.hr

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.