I svetonedeljski proračun održava stabilnost u poslovanju

29. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.286 Pregleda

Proračun Grada Svete Nedelje veći je za 8 posto od prvotno planiranog u prosincu prošle godine – istaknuo je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin obrazlažući polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna. Od planirana 43 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak, od siječnja do lipnja prihodovana su 24,5 milijuna kuna. Inače, proračun je baš zbog bojazni od podbačaja tog prihoda uslijed lani uvedenih novih Vladinih mjera preraspodjele prihoda od tog najizdašnijeg izvora za lokalnu samoupravu, bio planiran s 10 do 12 posto manje sredstava. Prahin je istaknuo da je i prihod od komunalnog doprinosa i komunalne naknade veći za 16 posto od plana, a pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač dodala je da je jednim dijelom tome pomogla i naplata prihoda od legalizacije bespravne izgradnje.

3 (1024 x 768)

Što se rashoda tiče, oni su 12 posto manji od planiranih. Od ukupno 25 milijuna kuna za gradnju i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, u prvoj polovici godine utrošeno je 10-ak milijuna kuna. Od toga je za rekonstrukcije cesta potrošeno 2,8 milijuna kuna, a za energetsku obnovu zgrade gradske uprave i krovište dvorca u Kerestincu 2,4 milijuna kuna. Vijećnicima je, nakon više njihovih upita, objašnjeno da se svi ti iznosi odnose na izvorni proračunski plan, a ne na onaj rebalansirani iz srpnja ove godine. Do kraja godine na razne komunalne aktivnosti trebalo bi biti utrošeno još oko 17 milijuna kuna.

2.078 KUNA – NOVA EKONOMSKA CIJENA VRTIĆA, ZA RODITELJE I DALJE 550 KUNA

Vijećnici Svete Nedelje dali su suglasnost gradskom Dječjem vrtiću Slavuj na prijedlog odluke ekonomske cijene vrtića za redoviti 10-satni program u iznosu od 2.077,82 kune mjesečno što je nešto više od uobičajene cijene u okruženju, koja se kreće između 1.700 i 1.900 kuna. Time će financijski plan vrtića za 425-ero prosječno upisane djece za 2015. godinu iznositi 10.596.890 kuna. Osnovna cijena vrtića za roditelje iznosi 550 kuna mjesečno. Ovakva odluka bila je ponajviše potrebna zbog polaznika vrtića iz drugih jedinica lokalne samouprave koje podmiruju razliku u cijeni za djecu sa svog područja – objasnila je ravnateljica vrtića Slavuj Gordana Supanc, obrazloživši i nove olakšice za roditelje neke od kategorija polaznika, one koji dobivaju dječji doplatak i za dijete kojem su oba roditelja na redovitom školovanju.

STUPNIČKOM INFOPALU POVJERENO ODRŽAVANJE JAVNE RASVJETE

Tvrtka Infopal iz Gornjeg Stupnika bila je od 3 ponuditelja najpovoljnija, pa joj je povjeren posao održavanje javne rasvjete na području Svete Nedelje do 30. rujna 2017. godine. Vrijednost ugovorenog posla je 350 tisuća uvećanih za PDV.

Za novog člana Odbora za izbor i imenovanja izabran je vijećnik Zdenko Šeketa, a za člana i predsjednika Odbora za javna priznanja Mario Čižmešija.

Bez rasprave i primjedbi, jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine.

AKTUALNO O ENERGETSKOJ OBNOVI, DUDI-ju, HIBRIDNIM VOZILIMA…

U Aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Svete Nedelje, 20-ak je pitanja postavilo 12 od 17 vijećnika. Zoran Žitković iz HDZ-a saznao je da je na energetsku obnovu zgrade gradske uprave, koja je završena, s PDV-om utrošeno nešto manje od 2 milijuna kuna, s tim da je Grad za tu namjenu izdvojio oko milijun kuna, a s pola milijuna kuna obnovu je pomogla Zagrebačka županija, s 377 tisuća kuna Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te sa 130 tisuća kuna Ministarstvo hrvatskih branitelja za ugradnju fasadnog dizala.

Vijećnika Ivicu Vojvodića iz HNS-a zanimalo je vlasničko stanje obnovljenog Kipišća, pa su mu gradski dužnosnici rekli da je to pitanje s Hrvatskih voda prebačeno na DUDI koji ce Kipišće prepustiti Gradu, koji je i s vlasnicima livada sklopio ugovore o njihovu održavanju kako bi cijeli novouređeni park imao reprezentativan izgled. Nažalost – primijetio je vijećnik Mladen Katušić iz HSU-a – već je primijećeno i njegovo devastiranje, pa je s tim u vezi predložio pojačani nadzor na toj lokaciji.

5 (1024 x 768)

Gradonačelnik Drago Prahin, potaknut još jednim pitanjem Ivice Vojvodića u “aktualcu”, obrazložio da je Grad, sukladno potpisanoj Deklaraciji gradonačelnika na europskoj razini o smanjenju emisije CO2, nabavio 3 električna, odnosno hibridna automobila, dva Fiata Pande i jedan Jeep, veće vrijednosti od standardne, ali ekološki neusporedivo prihvatljivija vozila. U međuvremenu su na dražbi prodana 3 automobila – napomenuo je Prahin – dodavši da je cijeli gradski vozni park donedavno prosječno bio star 10-ak godina, a najmlađe vozilo u njemu bilo je iz 2007. godine.

4 (1024 x 768)

Dobar dio ostalih pitanja odnosio se na komunalne probleme vezane uz ceste u nadležnosti Županijske uprave, pa je gradonačelnik Drago Prahin višekratno podsjetio vijećnike da Grad ne može raditi na tuđoj imovini, no od ŽUC-a će se na skorom sastanku tražiti da održava svoje ceste.

Na pitanje Stjepana Bošnjaka iz SDP-a o prokišnjavanju netom uređenog krovišta na dvorcu Erdödy u Kerstincu, Prahin je ustvrdio da se najvjerojatnije radio o namjernom oštećenju.

Ivica Matošević iz HSLS-a zanimao se za rezultate analize vode u svetonedeljskim jezerima, pa mu je Renata Režek iz stručnih službi grada odgovorila da je kvaliteta vou na Kipišću, u strmečkim jezerima te u Orešju i Rakitju zadovoljavajuća dok je malo više bakterija escherichie coli pronađeno u kerestinečkom jezeru.

Vesnu Filipović iz HDZ-a zadovoljio je odgovor na pitanje o osiguranju ogrjeva za korisnike programa iz socijalne skrbi, jer podjela drva korisnicima – rekla je svetonedeljska pročelnica Biserka Delač – samo što nije započela. Radio se o 160 paleta od po dva prostorna metra drva.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.