Nulta tolerancija za sve oblike nasilja

28. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.056 Pregleda

Zajednica žena „Katarina Zrinska“ HDZ-a Sveta Nedelja u subotu 26. rujna obilježila je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Akciju je podržala saborska zastupnica i glavna tajnica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Nada Murganić.

Uz pomoć vodstva Hrvatske demokratske zajednice Sveta Nedelja, na čelu s predsjednikom i zamjenikom koordinatora VII. Izborne jedinice Damirom Halužanom te članovima Mladeži HDZ-a, akcija je obilježena u više naselja Svete Nedelje, i tom su prigodom podijjeljeni informativni letci , te cvijeće, jabuke i druge sitnice.

hdz 3 (757 x 505)

Predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ HDZ-a Sveta Nedelja Vesna Filipović naglasila je da je ovogodišnji moto akcije Živimo zajedno”te zahvalila svima na zanimanju koje su iskazali za obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Podsjetila je da je Zajednica žena „Katarina Zrinski“ HDZ-a Sveta Nedelja osnovana je 2012. godine i njihova prva akcija bila je upravo obilježavanje ovog dana.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama započelo je nemilim događajem koji se dogodio na zagrebačkom Općinskom sudu 1999. godine. Tada su prilikom provođenja brakorazvodne parnice smrtno stradale sutkinja, odvjetnica i klijentica, a zapisničarka je teško ranjena od ruke pomahnitalog muža koje nije prihvaćao pravo svake žene da samostalno odlučuje.

Zastupnica Nada Murganić naglasila je kako je nasilje nad ženama vrlo učestalo i prisutno u našem društvu, te često završava na najgori način, ubojstvom. U 2014. godini ubijene su 23 žene, a ove godine njih 11, dok je prijavljeno 11.000 kaznenih djela.

hdz 2 (757 x 505)

Osim fizičkog i psihičkog nasilja žena i maltretiranja, Murganić je naglasila kako postoji i ekonomsko nasilje, koje je za svaku ženu bolno, jer se žena jako teško odvaja od počinitelja nasilja i teško se osamostaljuje.

Nada Murganić  je posebno istaknula kako imamo zakone i propise koje nisu tako loši, međutim službe koje moraju postupati prema propisima imaju dosta propusta u svome radu.

O nasilju treba progovoriti jer je prisutno i ne treba ga se sramiti ako progovorimo o njemu i radimo na prevenciji sprečavanja nasilja. Potrebna je edukacija prvenstveno mladih ljudi, te raditi na poštivanju oba spola i suzbijanju diskriminacije nad ženama. Treba jasno se pokazati kako naše društvo ne prihvaća nasilje, kako ga ne podržava. Naglasila je kako Hrvatska demokratska zajednica ima nultu stopu tolerancije prema bilo kakvom nasilju.

hdz 1 (757 x 568)

Vesna Filipović rekla je kako Obiteljski zakon koji je donijela Vlada Zorana Milanovića predvođena resornom ministricom Milankom Opačić, koji je donesen pa povučen, a nakon toga ga je Ustavni sud srušio, obezvređuje obiteljske vrijednosti i dozvoljava zlostavljačima da se provlače kroz razne zakonske rupe. U svojoj izjavi naglašava kako je pristup žrtava raznim državnim institucijama otežan, a policija često i zlostavljanoj osobi šalje prekršajne kazne za remećenje javnog reda i mira.

I Vesna Filipović i Nada Murganić složile su kako žene nisu zlostavljane samo u obitelji, nego se to događa i na poslu, ulici, u lokalima. Zlostavljanje nije samo udarac, prisutno je i verbalno, materijalno, seksualno i mentalno zlostavljanje. Vesna Filipović na kraju je zaključila kako bez obzira na sporost institucionalnih službi trebamo prijaviti nasilje i pomoći žrtvama, jer to se sutra i nama može dogoditi.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.