Festival ljubavi prema hrvatskoj riječi i kulturnom napretku

28. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.648 Pregleda

Djelomično obnovljen, zaštićen od prokišnjavanja, starodrevni dvorac Erdödy u Kerestincu pružio je u subotu navečer utočište članovima Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i njiihovim prijateljima iz samoborskog, zaprešićkog i jaskanskog ogranka te mnogim posjetiteljima na trećem po redu Festivalu ljubavne poezije, glazbe, meda i vina. U tom romantičnom ambijentu Festival je ujedno označio završetak cijelog niza manifestacija sjedinjenih pod nazivom “Svetonedeljsko kulturno ljeto”.

3 (1024 x 768)

Svoja ponajbolja pjesnička ostvarenja ljubavne tematike kazivalo je dvadesetak pjesnika, članova književnih odjela Matice hrvatske iz Jastrebarskog, Samobora, Zaprešića i Svete Nedelje. Ljubitelji lijepe riječi imali su tako prigodu čuti ljubavne stihove Vande Bartulice, Nade Bošković, Nade Brglez, Ivana Dujmovića, Zvonka Jurčevića, Lade Lokmer, Anastazije Noršić, Lucie Pavlović, Zorana Perovića, Đurđice Runtas, Ljubice Šego, Miroslava Tičara, Milana Žegarca, Stjepana Boškovića, Vlaste Mažuranić, Sonje Zubović i Zdravka Škrapeca.

5 (1024 x 1365)

7 (1024 x 768)

U glazbenom djelu Festivala brojnim Svetonedeljčanima i njihovim gostima predstavili su se mladi svetonedeljski glazbeni talenti: pjevački zbor Područne škole Raktije i vokalni sastav Put života iz Kerestinca pod vodstvom profesora Zorana Jašeka. Publiku je oduševio i Ženski voklani sastav Domenike, skupina svetonedeljskih žena, zaljubljenica u dobru pjesmu i kvalitetne izvedbe, koje su odnedavno dobrodošlo obogaćenje svetonedeljske glazbene scene.

8 (1024 x 768)

Kao posebni gosti, glazbeni dio festivala zaokružili su dobitnici Porina za najbolji album folklorne glazbe, članovi Kvarteta Gubec, poznati promicatelji narodne i zabavne glazbe, posebice kajkavskih popevki, koji su, na veselje svih okupljenih, u nekoliko navrata izveli neke od najpoznatijih, ali i one pomalo zaboravljene kajakvske ljubavne pjesme poput “Spoveda”, “Kresnice”, “Tak mala ti je ruka”, “Snočka sam ti draga”, “Zadnji fijaker”, do neizostavne “Pod brajde”.

9 (1024 x 768)

Romatičnom ugođaju Festivala svoj je doprinos dao i Likovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pod vodstvom Zdenke Resar s retrospektivnom izložbom slika nastalih na likovnim kolonijama na brežuljcima Svete Nedelje, kraj kapele Marije Magdalene u Maloj Gorici i u dvorcu Erdödy u Kerestincu. Te toliko jednostavnom, ali dojmljivom dekoracijom prostora. Dio izloženih likovnih radova nastao je i na Likovno-glazbenoj radionici u prostoru svetonedeljskog Ogranka Matice hrvatske gdje su likovnim umjetnicima za stvarenje inspiraciju pružile operne i operetne arije u izvedbi sopranistice Matee Mužinić uz klavirsku pratnju profesorice Martine Mičije Palić.

10 (1024 x 768)

-Želja nam je da ovaj festival postane mjesto susreta s darovitima i darovitošću. Neka nas ljubav prema našoj, hrvatskoj riječi, povede prema potpunijoj spoznaji, prema kulturnom napretku i konačno prema boljem svijetu – riječi su iz uvodnog govora predsjedika Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji Ervina Škacana, koji je predstavio  svoje suradnike, baš kao i potpredsjednik samoborskog ogranka Zoran Perović te predstavnica jaskanskog ogranka Sonja Zubović.

11 (1024 x 768)

Jedina zamjerka ovom programu, koji je vodila Kristina Kirschenheuter, bila bi duljina njegova trajanja jer se sve proteglo na više od 3 sata. Onima koji su izdražali do kraja, podijeljene su zahvalnice, a drugi će ih dobiti naknadno. Program su pratili i svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin sa zamjenicima Ivicom Pavlićem i Damirom Halužanom te direktorica svetonedeljske turističke zajednice Renata Vlahović.

12 (1024 x 768)

Tijekom Festivala, u dvorištu dvorca Erdödy održala se izložba vina, likera, rakija i proizvoda od meda svetonedeljskih vinara, pčelara i medičara, a svoje rukotvorine posjetiteljima je pokazala i svetonedeljska Udruga žena “Novi milenij”. Članice ove Udruge izrađuju autentične, kreativne, jedinstvene i unikatne proizvode svakodnevne primjene od ekoloških i recikliranih materijala.

4 (1024 x 768)

Svi gosti Festivala, za uspomenu na blagovanje poezije, glazbe, meda i vina u dvorcu Erdödy u Kerestincu, na dar su dobili izvrsne medenjake Medičarne i svjećarne Arko te knjižicu Festivala s ljubavnim stihovima i reprodukcijama likovnih djela izloženih na Festivalu koju je pripremio i izdao Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Tekst:
Petrunjela Krajačić
Edi Kirschenheuter
Fotografije:
Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.