Dvostruki subotnji program i nedjelja za mlade

28. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.013 Pregleda

Drugi dan 40. Samoborske glazbene jeseni donio je dvostruki program uz pijanista Karla Ivančića i Ansambl Dialogos. Početak je pripao mladom pijanistu Karlu Ivančiću, prošlogodišnjem dobitniku Nagrade grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja na 11. međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić. On je u Galeriji Prica svirao Sonatu za klavir br. 6 u e-molu, D.566 Franza Schuberta, Etidu za klavir br. 6 u a-molu iz Velikih etida prema Paganiniju Franza Liszta, Andante spianato i Veliku briljantnu polonezu, op. 22 Frederica Chopina te Moments musicaux, op. 16 Sergeja Rahmanjinova. Publika je nadahnutu izvedbu nagradila pljeskom i izmamila dodatak, a u njemu čula i Uspavanku Dore Pejačević.

40.SGJ_Karlo_Ivancic_2 (1024 x 768)

U franjevačkoj crkvi potom je nastupio Ansambl Dialogos predvođen Katarinom Livljanić, a na programu se našla Judita – Biblijska pripovijest iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića. Brojni uzvici bravo i dugotrajan pljesak okupljenih pokazatelj je kvalitete ovog djela, cjelokupne izvedbe i atmosfere, koja će ostati u trajnom sjećanju. Uz Katarinu Livljanić (glas, umjetničko vodstvo, izbor teksta i glazbena rekonstrukcija), Ansambl Dialogos činili su Albrecht Maurer (viela, lirica), Norbert Rodenkirchen (flaute, dvojnice), Sanda Herzić (režija, scena, kostimi), Marie Bellot (koncepcija i realizacija svjetla) te Bratislav Lučin (jezični savjetnik).

POČELO MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH GLAZBENIKA FERDO LIVADIĆ

Nastavljajući tradiciju podupiranja glazbene mladeži i u ovogodišnjem izdanju Samoborske glazbene jeseni održava se Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić. Sinoć, prve večeri natjecanja, publici u Galeriji Prica i članovima prosudbene komisije (dirigentu Vladimiru Kranjčeviću, muzikologinji Ivana Kocelj, violinistu Gernu Süssmuth, dirigentu i skladatelju Zoranu Juraniću i skladatelju Srećku Bradiću) predstavili su se violončelistica Latica Anić, mandolinist Maksimilijan Borić i violinist Zvonimir Krpan, dok je nastup klavirskog dua Danijel Gašparović-Nikola Kos otkazan zbog više sile.

SGJ_Maksimilijan_Boric_01 (1024 x 681)

Natjecanje Ferdo Livadić nastavlja se danas, u ponedjeljak, 28. rujna od 17 sati nastupima Kallea de Bie (violončelo), Franje Bilića (čembalo), Anamarije Milić (violina) i Biljane Vitanović (harmonika) u Galeriji Prica. Osvajači Nagrade Ferdo Livadić u iznosu od 15 tisuća kuna sponzora Hypo Alpe Adria Banke te Nagrade grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja od 10 tisuća kuna, bit poznati sutra na Večeri pobjednika.

SGJ_Zvonimir_Krpan_01 (1024 x 682)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.