Županija traži novo rješenje za Tarno

24. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.016 Pregleda

Županijska skupština Zagrebačke županije izglasala je danas polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2015. godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 142 milijuna kuna što je 46,50 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2015. godine iznose 104 milijuna kuna.

Županijska skupština predložit će Vladi pokretanje postupka izmjena i dopuna Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2007. – 2015. godina na način da Centar za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije Tarno bude dijelom regionalnih koncepata za gospodarenje otpadom, koji pokriva područje Zagrebačke županije i sjeverni dio Sisačko-moslavačke županije, odnosno gradove Sisak i Petrinju te općine Martinska Ves, Lekenik i Dvor. U zaključku na ovu temu stoji da se ne prihvaća Tarno kao lokacija regionalnog centra za gospodarenje otpadom koji pokriva područje Grada Zagreba, Zagrebačke županije i sjevernog dijela Sisačko-moslavačke županije kao ni suradnja na izradi zajedničke studije izvedivosti za zbrinjavanje otpada na ovom području. S druge strane predlaže se sklapanje sporazuma sa Sisačko-moslavačkom županijom o suradnji na izradi zajedničke studije izvodljivosti za zbrinjavanje otpada na području Zagrebačke županije i sjevernog dijela Sisačko-moslavačke županije. Procjenjuje se kako bi se u slučaju suradnje s dijelom Sisačko-moslavačke županije količina komunalnog otpada uvećala za oko 32 posto. U slučaju koncepta sa Zagrebom količina komunalnog otpada se uvećava za 4,7 puta tj. s oko 65 tisuća tona na približno 305 tisuća tona.

2 (1024 x 768)

Samobor i dalje sav otpad odlaže na Jakuševac, pa neće čekati odluke Županije da bi se riješio problem s odlaganjem otpada – rekao nam je dogradonačelnik Željko Stanec. Pretovarna stanica za otpad bit će u Samoboru, a za odlaganje otpada i njegovo zbrinjavanje bit će zadužena tvrtka koju ćemo odabrati putem javnog natječaja. Nije isključena ni mogućnost da se otpad iz Samobora deponira na jedno od odlagališta u Sloveniji – potvrdio je Željko Stanec.

3 (1024 x 768)

Inače, na samom početku sjednice Županijske skupštine, vijećnici SDP-a tražili su da se točka dnevnog reda vezana uz gospodarenje otpadom skine s dnevnog reda pozivajući se na dokument saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode s kojim Zagrebačka županija nije upoznata. S obzirom na to da njihov prijedlog nije prihvaćen, vijećnici SDP-a su prije početka Aktualnog sata napustili sjednicu.

Na sjednici je donesena i odluka o zaštiti vodnog izvorišta Strmec, Šibice i Bregana na području gradova Svete Nedelje, Zaprešića i Samobora, a propisane su i mjere pasivne i aktivne zaštite te sanacije u zonama radi sprečavanja nepovoljnog djelovanja onečišćenja ili drugih utjecaja koje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost vode ili njezinu izdašnost.

Skupština je dala pozitivno mišljenje na inicijativu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da se Međunarodna zračna luka Zagreb nazove po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.