“Petrikivski rospis” u samoborskoj knjižnici

24. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.273 Pregleda

Izložba “Petrikivski rospis” koja predstavlja bogatu ukrajinsku tradiciju slikarstva iz sela Petrikivka otvorio je jučer u Gradskoj knjižnici Samobor ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko. Riječ je o izvornoj ukrajinskoj baštini čija je vrijednost prepoznata na svjetskom nivou, pa je 2013. godine dobila zaštićeni status UNESCO-a.

Umjetnine dolaze iz Dnipropetrovske županije, iz regije koja čini srce i dušu ukrajinskog naroda, a do sada su bile izložene u Zagrebu, Lipiku, Splitu i drugim gradovima Hrvatske.

Otvorenje izložbe pratio je i pjesnički program u kojem su svoje pjesme predstavili savjetnik ukrajinskog veleposlanika Jurij Lisenko i njegova kćer Darija. Oboje pišu na hrvatskom jeziku, a njihove pjesme za djecu objavljene su u zbirci “Ide svašta”. Darija Lisenko već s 8 godina pisala je pjesme za djecu, a danas piše pjesme na temu egzistencijalizma. Studentica je germanistike i povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Glazbom su program upotpunili violončelistica Jelena Magdalena Šarić i gitaristica Marta Faullend Heferer.

U ime Gradske knjižnice sve je pozdravila ravnateljica Mirjana Dimnjaković dok je u ime Grada Samobora riječi dobrodošlice uputila dogradonačelnica Sanja Horvat Iveković.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.