Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

“Ljubav u doba ebole” i “Ima nešto u vezi nje” – najbolje kratke priče

17. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.883 Pregleda

Epilog na ovogodišnji natječaj za najbolju kratku priču što ga je raspisala Gradska knjižnica Samobor, kao jedna od malobrojnih u Hrvatskoj koje se bave i ovakvom aktivnošću, bilo je sinoćnje proglašenje najuspjelijih spisatelja. U konkurenciju za izbor najboljih ušlo je 17 od 113 pristiglih naslova. Priče su, prema provjerenom scenariju, pristizale do 30. lipnja, a potom su ih članovi žirija, urednik književnih izdanja Kruno Lokotar, književnik Marko Gregur i knjižničarke Drenka Veronek i Draženka Robotić marljivo iščitavali ne bi li iznjedrili najbolje. Žiriranje nije bilo lako, pa se i ovaj put moralo posegnuti za kompromisima ne bi li se usuglasila mišljenja.

Na kraju su se članova žirija najviše dojmile priče sljedećih naziva: Nebo, Ima nešto u vezi nje, U prolazu, Uzvišenost, Ljubav u doba ebole, 124G, Knjiga lica, Čitati treba tajno, Ines Es, Skoro u svakom stanu netko je umro, Šutnja, Posljednji Stipančić, Ništa se nije dogodilo, U šumi, Vaza, Bez šavova i Put prema vječnosti.

4 (1024 x 768)

Najbolja od njih priča je Nore Verde, odnosno Antonele Marušić, “Ljubav u doba ebole”, koju je Kruno Lokotar ocijenio i najzahtjevnijom u odnosu na temu koju si je za obradu zadala autorica. Drugo mjesto zavrijedila je priča Denisa i Anite Peričić, “Knjiga lica”, u kojoj se ciklički isprepleću povijesna zbivanja. Treća je, pak, kratka priča “Šutnja”, Ivane Dvorski Lacković, koja govori o raznim ljudskim predrasudama.

3 (1024 x 768)

U “samoborskom” dijelu ovog natječaja, pod imenom “Kvaka 23”, pobijedila je priča Vedrana Bokora “Ima nešto u vezi nje” o kojoj sve govori njezin naslov. Objašnjenja radi, u ovom dijelu natječaja u obzir se uzimaju damo djela samoborskih autora, odnosno onih koji stanuju u krugu 23 kilometra od kvake na ulaznim vratima u Gradsku knjižnicu Samobor.

5 (1024 x 768)

Nagrađene priče su u cijelosti, ili samo po odabranim ulomcima, i pričitane na ovom proglašenju, njihovi autori prigodno nagrađeni, a predstavljen je i zbornik lanjskih priča. Sve to glazbeno je upotpunila obitelj Rimac.

Dani kratkopričaša u Gradskoj knjižnici nastavljeni su jutros radionicom keativnog pisanja nazvanom “Priča za dobro jutro”. Sutra od 20 sati i 30 minuta program se seli u Caffe bar Gradnu gdje će se, uz čitanje kratkih priča, održati koncert benda “U pol devet kod Sabe”. Priče čitaju književnici Roman Simić Bodrožić i Marko Gregur.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.