Prva električna punionica u Samoboru već ove jeseni

16. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.723 Pregleda

Među prvim gradovima u Hrvatskoj, Grad Samobor izgradit će ove jeseni prvu punionicu za električna vozila.Punionica će biti smještena u samom centru grada, na parkiralištu u Kompareovoj ulici, gdje već postoje tehnički uvjeti za priključak, a radovi su započeli jučer.

Ukupan iznos investicije je 58.861,74 kn , od čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati 40%, a ostalo je planirano proračunom Grada. Punionicu za električna vozila izvest će Hrvatski telekom, a građevinsko-električarske radove samoborski Komunalac.

Grad Samobor na ovaj se način opredjeljuje za e-mobilnost i razvoj čišće urbane prometne infrastrukture. Osobito je zanimljiva blizina Slovenije, odnosno Europske unije, čiji su građani česti posjetitelji Samobora, a u svojim sredinama već imaju ovakve punionice.

Istovremeno će se moći puniti dva električna vozila maksimalnom snagom od 22kW po utičnici po jednoj elektro-punionici, čime će se omogućiti punjenje baterije tipičnog gradskog električnog vozila (uobičajenog kapaciteta baterija do 20 kWh) u trajanju do 60 minuta.

Punionica će biti pokrivena aplikacijom koju je razvio Hrvatski telekom te će se omogućiti potpuna integracija sa središnjim regionalnim portalom za pretraživanje, rezervaciju i korištenje punionica za električna vozila, www.puni.hr.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

  1. Avatar

    Bravo !
    Još jedan vrlo bitan projekt za naš grad! Kog će nam vraga nova radna mjesta kad možemo imat punionicu za električne automobile koja nam je preko potrebna za ova dva i pol električna automobila koja postoje u Samoboru!
    Gradonačelniče samo tako naprijed! Predlažem da sljedeći projekt nek bude benzinska za jahte na Gradni! Može i električna punionica!

  2. Avatar

    To je to, rastemo i investiramo iz dana u dan. Tako treba dok raja glasa za takve.