Slavagora slavila svog bakuša

13. rujna 2015.
Komentari isključeni
2.330 Pregleda

Slavagora je ponovno slavila svog bakuša. No, ovdje nije riječ o Bogu bakušu iz grčke mitologije jer je slavagorski bakuš vezan uz pjesmu hrvatskog pjesnika i znanstvenika, franjevca Matije Petra Katančića – objasnio je okupljenima na 12. Po redu manifestaciji jedan od organizatora i voditelj programa, Zoran Perović. Katančić je, naime, boraveći 1791. godine u Molvicama, napisao pjesmu “Vinobera u zelenoj Molbice dolini”. U njoj spominje vinogradarsku i vinsku tradiciju Hrvata u kojoj spominje bakuša, bakantice i druge vezane uz to, referirajući se, kao predstavnik pseudoklasicizma, na grčke klasike. Tako od Katančića, iz tog 18. stoljeća, potječe i taj slavagorski bakuš.

5 (1024 x 768)

U subotu je, naime, po 12. put u tom lijepom dijelu Samobora upriličeno druženje članova i prijatelja Bratovštine svetog Vinka iz Slavagore, Udruge Samoborska vinska cesta, Gljivarske udruge Sunčanica iz Samobora te članova Književnog i Likovnog odjela Ogranka Matice Hrvatske Samobor.

3 (1024 x 768)

Kao što je to već postao na neki način i običaj, ponovo je delicije kao djelo svojih vještih ruku okupljenima predstavla vrijedna Danica Franjko, predstavnica OPG-a Franjko. Da se tradicija slavagorskog okupljanja ne naruši pobrinuli su se članovi Kuburaškog društva Gromovnik iz Bestovja, koji su označili početak i kraj službenog dijela ovog programa.

4 (1024 x 768)

Svojim književnim, uglavnom pjesničkim uratcima, primjerenim mjestu i prilici okupljanja, predstavili su se samoborski „matičari“, a upotpunili njihovi kolege likovnjaci.

7 (1024 x 768)

Bakuš je i ovaj put imao edukativno obilježje, jer su članovi Gljivarske udruge Sunčanica priredili izložbu gljiva, koje se mogu naći u šumama samoborskog kraja. Prezentirano je 70 vrsta tih šumskih plodova. Vrijedi istaknuti i pripremu ukusnog gljivarskog kotlića, kojim su gljivari počastili sudionike skupa.

8 (1024 x 768)

Tradicija ovog okupljanja nalaže i da čelni čljudi Grada budu na Slavagori što ni ovaj put nije izostalo, pa su u druženju sudjelovali gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, po šesti put, i njegov zamjenik Željko Stanec s drugim suradnicima iz gradske uprave.

9 (1024 x 768)

Ovogodišnje iznenađenje za sve bio je glazbeni program uvijek raspoložene Gradske glazbe Samobor.

6 (1024 x 768)

Bakuš Slavagorski 2015. bio je posvećen nedavno preminulom Miljenku Kelneriću, koji je bio vrijedan član slavagorske Bratovštine Svetog Vinka.

Tekst: Franjo Sina Gluščić i Edi Kirschenheuter

Fotografije: Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.