Sedmogodišnji Borna Franc zaigrao protiv Kasparova!

10. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.978 Pregleda

Borna Franc sedmogodišnji je dječak koji se naizgled ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka.

Veseo je i razigran, no po nečemu ipak poseban. Sa pet godina otkrio je svijet šaha i naprosto se već pri prvom potezu zaljubio u tu igru. U šahovskom klubu Samobor trenira godinu dana a već je osvojio i naslov prvaka Zagrebačke županije.

Na ovogodišnjem državnom prvenstvu Hrvatske u konkurenciji U9 (djece do 9 godina) Borna Franc izborio je deveto mjesto osvojivši 6 od mogućih 9 bodova (pobjeda).

Ljetne je praznike Borna proveo šahovski aktivno. Sredinom kolovoza imao je prilike igrati simultanku s, po mnogima, najvećim šahistom svih vremena Garyjem Kasparovom. Osim osoba iz javnog života poput bivšeg predsjednika Ive Josipovića, ministra Predraga Matića, šah je s Kasparovom odigralo i nekoliko dječaka, mladih nada među kojima je najmlađi bio upravo naš Borna Franc. Sa sedam godina ostvario je san mnogih, puno starijih šahista , zaigravši s najvećim šahistom svih vremena.

borna 2 (757 x 1009)

Kasparov je očekivano pobijedio sve sudionike simultanke, a ako pitate Bornu kako je zadovoljan svojom igrom i što je za njega značilo igrati s najvećim, reći će samo da ga je taj dvoboj motivirao da trenira dalje, i bude sve bolji, te jednog dana postane dostojan protivnik najvećima.

To je san ovog naizgled običnog, a po navedenom posve neobičnog sedmogodišnjaka, Borne Franca, koji je i danas na obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana pokušao zainteresirati za šah mnoge mlade gledatelje pored OŠ Bogumil Toni.

borna 3 (757 x 1009)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentara

  1. Avatar

    Samo naprijed Borna,
    Pozdrav od ponosnog strica

  2. Avatar

    Mali genijalac, voli te ujo.
    Pozdrav stricu 😉