Trebež odlazi u prošlost

9. rujna 2015.
Komentari isključeni
3.073 Pregleda

Sanacijsko gradilište na Trebežu, gdje su u petak, 4. rujna, počeli konkretni radovi na sanaciji tog nekadašnjeg samoborskog smetlišta, obišli su danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller u pratnji gradonačelnika Samobora Kreše Beljaka, projektanata, izvoditelja radova, nadzornika, te novinara i snimatelja.

6 (1024 x 768)

Obilasku je prethodila javna prezentacija Projekta sanacije tog dugogodišnjeg samoborskog odlagališta, održana u društvenom domu u Vrbovcu, nedaleko Trebeža. Primarni cilj sanacije je zaštita vodocrpilišta Strmec, koje je, u odnosu na tok podzemnih voda, nizvodno od Trebeža, te zaštita svih otpadnih voda od zagađenja. Provedba projekta započela je 1. listopada 2014., a predviđeni datum završetka svih radova je 30. rujna 2016. godine. Vrijednost sanacije je 65 milijuna kuna od čega 85 posto sredstava osigurava Europska unija iz Kohezijskog fonda, a 15 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izvođač radova na sanaciji odlagališta otpada Trebež zajednica je ponuditelja: tvrtka Eurco Vinkovci i Đuro Đaković holding.

3 (1024 x 768)

Pitanja i nedoumice na prezentaciji odnosila su se na stanje dosad odloženog otpada, koji se ovdje, u napuštene šljunčare i jame, dovozio od 1968. godine. Do prije 8 godina na Trebežu je odloženo oko 300 tisuća prostornih metara raznog, uglavnom komunalnog otpada, iako je nekad ovdje stizao i sav otpad iz ugaslih samoborskih industrijskih pogona. Kad su se jame napunile, otpad se uzdigao i svojim vidljivim oblikom nadvisio i narušio sav okolni krajobraz.

4 (1024 x 768)

Lokalno stanovništvo Vrbovca, Celina, Gradne i Farkaševca i dalje, međutim, strahuje od mogućeg procurivanja dosad nataloženog svakojakog otpada. Predstavnici tvrtke Ernst&Young, koja je organizirala prezentaciju, te projektanata sanacije, objasnili su da se išlo na varijantu brtvljenja onoga sto je odloženo, a ne premještanja, te na ugradnju vodonepropusnog sustava membrana oko, ispod i iznad odlagališta koji će spriječiti novi prodor oborinskih voda na dosadašnje odlagalište, a tako i nova moguća zagađenja. -Onečišćena voda s odlagališta neće izlaziti iz tijela te nepropusne membrane – kaže voditeljica projekta Nataša Dankić Sliepčević – dodajući da će se štetni plinovi, koji se tu razgrađuju, kontrolirati sustavom otplinjavanja.

5 (1024 x 768)

-Nekad se smatralo da je najjeftinije i najbolje otpad zakopavati u zemlju, a danas vidimo da takvu praksu moramo napustiti, da je sanacija tako odloženog otpada skupa i dugotrajna, i da se poneki put posljedice koje je ostavio takav način “zbrinjavanja” otpada ni ne mogu sanirati – rekao je prigodom obilaska radova ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Dodao je da je sanacija odlagališta otpada Trebež bitna za sve stanovnike Samobora i cijelog ovog kraja jer će značajno pridonijeti povećanju kvalitete života. Važno je i to da ovim odlagalištem nisu zagađeni izvori vode, a postupkom koji provodimo spriječit ćemo da se to ikada i dogodi – naglasio je Zmajlović.

-Uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom sanirat ćemo sva odlagališta u Hrvatskoj i izgraditi 13 centara za gospodarenje otpadom za što smo osigurali 5 milijardi kuna. Tako štedimo energiju i sirovine, čuvamo okoliš i omogućavamo nova, zelena, radna mjesta na poslovima obrade i recikliranja – zaključio je Mihael Zmajlović.

7 (1024 x 768)

-Sanacija odlagališta Trebež od iznimne je važnosti ne samo za Samobor, već i za okolno područje, osobito za Grad Zagreb, budući da se odlagalište nalazi u neposrednoj blizini vodocrpilišta Strmec. Zahvaljujem ministru Mihaelu Zmajloviću i direktoru Fonda Svenu Mülleru što su prepoznali vrijednost ovog projekta i omogućili njegovu realizaciju. Zahvaljujući i njima, Samobor je jedan od vodećih gradova u državi i primjer drugima kako bi trebala izgledati suradnja lokalne samouprave s državom – istaknuo je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

-Planirano je da svi radovi budu gotovi već do polovice sljedeće godine, a rezultat će biti sanirano odlagalište, odnosno zelena površina sigurna za građane i okoliš, a to je ujedno i cilj sanacije svih odlagališta u Hrvatskoj do kraja 2018. godine – rekao je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – napomenuvši da se ovo odlagalište, kao i svih 300-tinjak u cijeloj zemlji, u proteklim desetljećima koristilo protivno svakom ekološkom principu.

O ovom i drugim “zelenim” projektima te mjerama za poticanje energetske učinkovitosti razgovarat ćemo poslije današnjeg radijskog Ritma grada s ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem i direktorom Fonda Svenom Müllerom. Razgovor poslušajte u Epicentru, od 17.30.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.