Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Svečano otvoren dograđeni dio Srednje strukovne škole

9. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.178 Pregleda

U Srednjoj strukovnoj školi Samobor danas je svečano otvoren dograđeni dio školskog prostora. Svečanosti su nazočili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić sa suradnicima, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, sa svojim zamjenicima, gradski i županijski pročelnici, članovi skupštine Zagrebačke županije, nastavnici, učenici, i brojni gosti.

Sve nazočne je pozdravio ravnatelj škole Davor Škiljan koji se osvrnuo na bogatu povijest škole. Kazao je kako je današnji dan jedan od važnijih datuma u povijesti ove škole koja neprekidno djeluje od 1887. godine.

Istaknuo je kako su dogradnjom 754 četvorna metra osigurani novi praktikumi i učionice za strukovne smjerove. Oko 500 učenika u 21- jednom razrednom odjeljenju na raspolaganju sada ima tri nove učionice i to za strojnu, obradu, ručnu obradu te za program “Pametne kuće”. Uređena je i jedna klasična učionica te tri nastavnička kabineta, dvije garderobe, spremište za odlaganje nastavnog materijala, novi sanitarni čvor i garaža za teretno vozilo.

U novu školsku godinu kreću s „punim razredima“, nastavljaju razvoj inovativnog kurikuluma te da su odličja sa domaćih i inozemnih sajmova i natjecanja inovatora već tradicija škole. Učenici ove škole osvajači su brojnih međunarodnih medalja i nagrada za projekte poput Detektor mina i požara, LED kocka, Didaktički model pasivne kuće s toplinskom crpkom, Pasivna kuća – energetski neovisna kuća, Didaktička električna gitara, Inteligentna rješenja za upravljanje sustavom grijanja i tople vode; Didaktička interaktivna ploča itd.

„Ovih dana nastavnici i učenici SSŠ, zajedno sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje te tehničkim školama u Zagrebu Faustom Vrančićem i Ruđerom Boškovićem i Srednjom strukovnom iz Velike Gorice odlaze na prvo studijsko putovanje u Duesseldorf u sklopu EU projekta Adteh, odnosno aditivne tehnologije koje će u konačnici rezultirati još jednim kurikulumom s kojim ćemo dobiti izborni predmet Aditivne tehnologije, a radi se zapravo o 3D printerima“ – najavio je Davor Škiljan.

Ovu investiciju vrijednu 4,6 milijuna kuna financirala je Zagrebačka županija, a oko 1, 5 milijuna kuna za opremanja laboratorija za “Pasivne kuće” dobiven je iz fondova Europske unije.

Sve nazočne je pozdravio i gradonačelnik Krešo Beljak rekavši kako škola zaslužuje nove prostore s obzirom na svjetske rezultate koje njeni učenici postižu te zahvalio svima koji su zaslužni za dogradnju škole posebice Zagrebačkoj županiji na čelu sa županom Stjepanom Kožićem.

„Ova škola ponos je Zagrebačke županije. Za uspjehe njenih učenika i mentora zna se u Hrvatskoj i svijetu“ – istaknuo je župan Stjepan Kožić podsjetivši kako je škola povukla sredstva iz EU fondova za modernizaciju radionice te je prva i još uvijek jedina u Hrvatskoj uvela predmet Pametne kuće. Izrazio je zadovoljstvo što škola aktivno surađuje s obrtnicima i poduzetnicima te stvara kurikulum orijentiran prema potrebama gospodarstva. Kožić je naglasio i kako je Zagrebačka županija od 2001. godine do danas za školstvo na području grada Samobora izdvojila više od 20 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Naglasio je, župan Kožić, kako su osim SSŠ u Samoboru, tijekom rujna u Zagrebačkoj županiji započeli i radovi na dogradnji OŠ Bedenica, s radom je krenula osnovna škola u Novom Čiću, u Zaprešiću je otvoren novi heksagon OŠ Ljudevit Gaj, a uskoro će se otvoriti i moderna sportska dvoran Područne škole Rakitje.

Svečanost su nastupom uveličali Ferdići te solisti Đurđica Pleše Vujica i Franjo Sina Gluščić.
Više o ovom projektu poslušajte u današnjem Ritmu grada od 17 sati!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.