Premijer Milanović otvorio Vinske svečanosti u Jaski

4. rujna 2015.
Komentari isključeni
1.558 Pregleda

Svečanom otvaranju 24. po redu Jaskanskih vinskih svečanosti prisustvovali su brojni visoki dužnosnici, koji su na taj način odali priznanje vrijednim jaskanskim vinarima, ali i Gradu Jastrebarskom koji stoljećima njeguje tradiciju vinogradarstva i vinarstva svoga kraja.

”Jaskanske vinske svečanosti kao manifestacija započele su prije točno pola stoljeća u izletištu Mladina i to pod nazivom Berbene svečanosti. Najzaslužniji za njihov nastanak bili su tadašnji predsjednik Općine, Milan Kolarić, i predsjednik Turističkog saveza, dr. Zvonko Gluhak. Iako danas pod drugim nazivom, njegujemo iste vrijednosti i tradiciju – početak berbe grožđa, slavu vinu te trudu vinara i podrumara. Zahvaljujem Vladi RH i Premijeru jer već 4. godine za redom prihvaćaju pokroviteljstvo ove manifestacije. Zahvaljujem i svima vama koji nas također podržavate i koji ste danas ovdje. Neka ovim šatorom poteku potoci vina, dobrog raspoloženja i zadovoljstva. Dobrodošli na Jaskanske vinske svečanosti – Živjeli!‘, poručio je domaćin – gradonačelnik Grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, prilikom otvaranja.

Dani vina 2015 prvi dan (1 of 8) (757 x 505)

Jaskanske vinske svečanosti ”kruna” su cjelogodišnjeg rada jaskanskih vinara koji na jednom mjestu kroz 4 dana, prezentiraju najbolja i brojna nagrađena vina ovog kraja.

Župan zagrebačke županije, Stjepan Kožić, čestitao je i ove godine organizatorima te rekao: „Plešivički vinari od Zagrebačke županije mogu, kao i do sada, očekivati svesrdnu podršku, te čitav niz mjera i projekata koji za cilj imaju dodatno jačanje i pozicioniranje zelenog zagrebačkog prstena kao jedne od vodećih hrvatskih vinarsko vinogradarskih regija. Europska unija predstavlja veliko tržište s ogromnim potencijalom kojem možemo ponuditi vina koja mogu konkurirati upravo svojom autentičnošću i specifičnim okusom ovog našeg podneblja.“

Dani vina 2015 prvi dan (2 of 8) (757 x 505)

Posjetitelji će i ove godine imati priliku susresti se sa bogatom eno i gastro, kulturnom, turističkom, sportskom i zabavnom ponudom, a posebno treba istaknuti i Obrtničko turističku izložbu koja okuplja proizvođače ekoloških proizvoda, suvenira kao i predstavnike tradicionalnih obrta sa područja Grada Jastrebarskog i okolice, pa će uz vrhunska vina biti i prilike kupiti i kušati domaće proizvode.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Zoran Milanović, također nije krio zadovoljstvo: ”Dame i gospodo, drage Jaskanke i Jaskance, dragi domaćini. . . Zadnjih deset godina početkom devetog mjeseca dolazim ovdje u Jasku gdje se zaista ugodno osjećam. Neka sve bude u duhu 180. godina stare naše himne, čiji tekst treba slušati – tu nema agresije, tu nema bijesa, oholosti niti rata, to je pjesma o ljubavi i miru.”, rekao je Milanović i izmamio glasan pljesak prisutnih.

 

Dani vina 2015 prvi dan (7 of 8) (757 x 505)

Za posljednji dan manifestacije u nedjelju 06. rujna  najavljena je i KotloVINA show – natjecanje ”kotlovina majstora” u pripremanju ovog specijaliteta.
Sudeći po svemu, zaista postoji mnogo razloga da posjetite Grad Jastrebarsko te da se uz simboličan ulaz za svega 10 kuna, vrhunski provedete uz TS Barabe, Begine, Lidiju Bačić i Mladena Grdovića,

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.