Zajedno u Gospodinu – od Samobora do Marije Bistrice

3. kolovoza 2015.
Komentari isključeni
1.336 Pregleda

Završeno je trodnevno tradicionalno samoborsko bistričko hodočašće. Počelo je još u petak poslijepodne uobičajenim hodom 200-tinjak pješaka, tzv. romara, prema našem najvećem nacionalnom marijanskom svetištu, koji su se ove godine na skeli u Medsavama pretočili u jednu hodočasničku kolonu. Do tamo se došlo iz triju pravaca, od župne crkve Svete Anastazije u Samoboru, župne crkve Svetog Ivana Krstitelja u Lugu i župne crkve Krista Kralja u Domaslovcu uz jednu manju skupinu koja je krenula od kapele Svetog Nikole u Samoborskom Otoku. Do Marije Bistrice kolona se razvukla jer je svatko tih 50-ak kilometara pješačio kako je mogao, a posljednja 3-4 kilometara, nakon okupljanja u kapeli Marije Magdalene išlo se zajedno prema Mariji Bistrici, uz molitvu i pjesmu, pa je bila i vidljiva subotnja ranojutarnja ulazna romarska procesija na prostor svetišta.

2 (1024 x 768)

U subotu navečer u Mariju Bistricu stiglo je još oko 500 hodočasnika na izrazito samoborsku svetu misu u bistričkoj bazilici za kojom je slijedila i Služba svjetla. I jučer se nekoliko autobusa hodočasnika i puno privatnih vozila uputilo u ovo Marijansko svetište na središnje slavlje, istini za volju, nešto manje nego u subotu navečer, ali ipak dovoljno da stvori svečani dojam koji je krasila euharistija na otvorenom u 11 sati, poslijepodne i “ura klanjanja” te završna pobožnost križnog puta Kalvarijom.

6 (1024 x 683)

Samoborski svećenici na kraju su svima prenijeli sljedeću poruku: “Kako je lijepo zajedno u Gospodinu živjeti, prijeći 52 kilometra u slavi Boga Oca, Sina i Duha Svetoga i ljubavi bližnjih, u molitvi i pjesmi te cijeli vikend boraviti i sudjelovati na odličnom duhovnom programu u Mariji Bistrici uz hodočasnike koji su stizali i u subotu i u nedjelju. Bilo nas je puno. Hvala svima od srca i neka Majka Božja Bistrička moli za nas i za sve naše nakane!”

5 (1024 x 768)

Završna zahvalna bistrička procesija organizirat će se u Samoboru u srijedu, na Dan domovinske zahvalnosti, s početkom u 18 sati na rotoru kod samoborskog Doma zdravlja. Ulicama našega grada hodočasnici će doći do Parka domovinske zahvalnosti gdje će biti služena i završna misa.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.