U Jezernicama proslavljen zaštitnik sv. Ilija te održana škola u prirodi

3. kolovoza 2015.
Komentari isključeni
2.105 Pregleda

U malom žumberačkom selu Jezernice jučer je održano tradicionalno proštenje Svetog Ilije i prva Žumberačka škola u prirodi. 

Misa se služila u kapeli Svetog Ilije, a potom je druženje nastavljeno na proštenju. Okupilo je brojne vjernike iz žumberačkog kraja te goste iz Njemačke, a desetak mališana imalo je priliku u sklopu prve Žumberačke škole u prirodi upoznati ljepote tog kraja. 

“U dvorištu obitelji Šajatović radio se šator, vezali su se čvorovi, djeca su imala priliku upoznati životinjski i biljni svijet Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje kao i aktivnosti koje Park provodi , dok su se na imanju obitelji Radić djeca igrala na ljuljačkama, toboganu, razgledali su što sve raste od bilja u tamošnjem vrtu. Do izvora u Jezernicama nije se moglo, jer je put zarastao, pa je u planu do godine učiniti ga prohodnim. Cilj nam je da “Žumberačka škola u prirodi” postane tradicionalna te da iduće godine okupi još više djece” – istaknula je Jasna Radić, predsjednica Turističke udruge Žumberak, koja je organizirala spomenuto događanje.

ljuljacke jezernice kolaci jezernice jezernice vrt jezernice 7 jezernice 6 janjetina jezernice jezernice 2 hrana jezernice jezernice sator

Naravno kao i na svakom žumberačkom proštenju i na jučerašnjem je bilo pjesme, plesa, janjetine, domaćih kolača te tekuće okrepe. 

Osim škole u prirodi Turistička udruga Žumberak planira još zanimljivih projekata. Djecu će nastojati na jesen uključiti u manifestaciju “Tisućljeće kulinarstva” koja se tradicionalno održava u Budinjaku, a u Samoboru će u rujnu organizirati i Žumberačku plesnu večer, koje će biti pozivnica svima da dođu na Stari grad Žumberak na proštenje. Krajem godine organizirat će završnu godišnju svečanost udruge pod nazivom “Žumberak u riječi, slici i pjesmi” gdje će svoj rad predstaviti djeca sa Žumberka i iz Samobora.

Uz to, planiraju napraviti dječje odmaralište “Sveti Nikola” u Jezernicama , obnoviti dvije tradicijske žumberačke kuće te napraviti Sportski centar za djecu i mlade u Visoču. S tim će projektima aplicirati na natječaje Europske unije kako bi iz fondova dobili potrebna sredstva.

Fotografije preuzete s facebook stranice Turistička udruga Žumberak

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.