“Kosci za kosce”

3. kolovoza 2015.
Komentari isključeni
1.618 Pregleda

Manifestacijom ”Kosci za kosce” već sedmu godinu uzastopno Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, sa sjedištem u Samoboru, želi ukazati na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac u zaštićenom području “Značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru”. Cilj manifestacije je očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe, koja se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

Više stotina sudionika i gostiju okupilo se prošloga vikenda kod Lovačkog doma u mjestu Selce u Općini Orle, odakle su se zapregama makadamskim putem uputili na livadu košanicu. Članovi KUD-a Veleševec i KUD-a Posavec iz Dubrovčaka Lijevog i Topolja, te stariji mještani, pokazali su kako se pravilno kosi ručnom kosom, a članice ovih društava su “zubljale” travu iza kosaca. U košnji su se okušali i gosti, među ostalim i načelnik općine Orle Ivan Petko i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Huđin. Manifestaciju je uime Zagrebačke županije otvorila Marija Ledinski Anić, naglasivši da opstanak kosca ovisi o ljudima, koscima livada. -Zbog toga su kosci, i ptica, i čovjek, svojevrsni simbola suživota ljudi i prirode – rekla je Ledinski Anić.

3 (1024 x 614)

Ovom manifestacijom označen je početak kasnije košnje livada košanica, da bi kosac stigao podignuti svoje mlade. -Da nije bilo tradicionalnog načina košnje i života na hrvatskom selu, ne bi bila ni tako bogata biološka raznolikost – rekla je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović. Tijekom predstavljanja rezultata monitoringa kosca na području Odranskog polja, Martina Glasnović je istaknula da se posljednje dvije godine bilježi porast pjevajućih mužjaka i to posebno na području Stružec Posavski-Veleševec gdje ih dosad nije bilo. Ove godine zabilježeno ih je čak 44, a 2013. godine niti jedan.

4 (1024 x 683)

Nazočnima na ovoj manifestaciji predstavljen je i projekt “Revitalizacija drvenog mosta na rijeci Odri kod mjesta Selce u općini Orle”, mosta koji je Općina Orle zatvorila za promet još 2010. godine, kako netko ne bi stradao. Most je nekada povezivao stanovništvo desne obale Save s lijevom i naseljima od Siska do Velike Gorice i od velike je važnosti za lokalno stanovništvo. Javna ustanova Zeleni prsten, Grad Velika Gorica, Općina Orle i Hrvatske šume u lipnju ove godine potpisali su Sporazum o iskazivanju interesa za suradnjom na projektu obnove drvenog mosta na rijeci Odri.

Ovogodišnja manifestacija održana je u suradnji s Općinom Orle, KUD-ovima Veleševec i Posavec, Lovačkim društvom Patka iz Orla, Plemenitom Općinom Turopoljskom i Udrugom uzgajivača konja hrvatskog posavca ‘Vranac’.
U sklopu manifestacije osnovano je i Suradničko vijeće za zaštićeno područje Odransko polje – Turopolje. Suradničko vijeće je savjetodavno tijelo koje čine svi dionici zainteresirani za održivo korištenje i upravljanje zaštićenim područjem, s posebnim naglaskom na lokalnu zajednicu. Takva tijela ima tek nekoliko zaštićenih područja u Hrvatskoj, a ovo je prvo takvo u Zagrebačkoj županiji. Suradničko vijeće osnovano je u sklopu projekta “Sava kultura Natura“, a financira se sredstvima Europske unije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.