Antifašisti i komunisti na Anindolu

3. kolovoza 2015.
Komentari isključeni
1.110 Pregleda

Ni ove godine nije izostala svečanost obilježavanja osnutka Komunističke partije Hrvatske u Anindolu. Održana je u subotu, na dan osnivanja Partije, 1. kolovoza. Na to vrijeme prije 78 godina podsjetili su brojni govornici koji su se okupili oko spomen stećka podignutog na mjestu gdje je u ilegali 1937. godine osnovana KPH. Govorili su pred članovima Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista s područja Samobora, Zagrebačke županije i Zagreba, Društva Josip Broz Tito, Socijalističke radničke partije i Saveza komunista Hrvatske, prisjetivši se sudionika tih zbivanja i svojih poginulih suboraca. Dio ih je iskoristio prigodu i podsjetio na 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom te 35. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita.

Anka Horvat je svjedočila o tom ilegalnom radu tijekom Drugog svjetskog rata, a Đurđa Simonovska o mučkom ubojstvu sekretara SKOJ-a Janka Mišića i braće Oreški u Samoboru. O osnivanju ove partijske organizacije i antifašističkom otporu tada nadirućem fašizmu, govorili su i dopredsjednik današnjeg Saveza komunista Hrvatske Josip Tepeš, predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske Vladimir Kapuralin i predsjednik Društva Josip Broz Tito Franjo Golenko, koji je najavio da će u listopadu ove godine, za vrijeme obilježavanja Dana grada Samobora, biti otkrivena spomen ploča Samoborskoj antifašističkoj grupi iz 1941. godine.

Uz govore, delegacije političkih stranaka i antifašističkih udruga položile su vijence na spomenik.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.